Header Ads

“Με ένα καλαμάκι σιταριού, ένα βήμα για λιγότερο πλαστικό μιας χρήσης”

Με τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήση να αποτελούν για χρόνια μία καθημερινή, επιζήμια για το περιβάλλον συνήθεια, η ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τη μείωση της χρήσης τους έγινε όλο και πιο επιτακτική.

Σε μια προσπάθεια για πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, ο καφές Nescafé εγκαινίασε πριν από μερικούς μήνες μια πρωτοβουλία με στόχο την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, επιλογή που παράλληλα ευθυγραμμίστηκε και με τις “εκκλήσεις” τοπικών οικονομιών της χώρας, η φύση και η θέση των οποίων, αντί να αξιοποιούνται λόγω του παραγωγικού τους πλούτου, “ασφυκτιούν”.

Το Κιλκίς αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας να επιζητούν δραστικές λύσεις προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία και η παραγωγή, να σταματήσουν τα χωριά να ερημώνουν και να προσφερθούν νέες θέσεις εργασίας.

Οι περιβαλλοντικές επιταγές της εποχής για άμεσες και δραστικές λύσεις για μείωση του πλαστικού μίας χρήσης, συμπίπτουν με την εν λόγω κοινωνικοοικονομική συνθήκη της περιοχής, η οποία χρήζει άμεσης “ανάσας οξυγόνου”.

Οι προκλήσεις αυτές απαντώνται στο κοινό όραμα και τη συνεργασία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Staramaki”, η οποία εδρεύει στο Κιλκίς και παράγει καλαμάκια φτιαγμένα από το φυσικό στέλεχος σιτηρών, με τη στήριξη του καφέ Nescafé. Μια από τις πλέον γνωστές και διαχρονικές μάρκες καφέ που όλα αυτά τα χρόνια συντροφεύει τις πιο απολαυστικές στιγμές μας, ο καφές Nescafé

μέσα από την πρωτοβουλία “Με Σεβασμό για το Μέλλον” εστιάζει στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης από τα πλαστικά μιας χρήσης μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού, της απομάκρυνσης και της ορθής διαχείρισης θαλάσσιων απορριμμάτων, καθώς και της ενίσχυσης εναλλακτικών επιλογών, φιλικών προς το περιβάλλον.

Μεταξύ αυτών, λοιπόν, και η συνεργασία με το Staramaki, μία τοπική Κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία προσφέρει μια καινοτόμα λύση στα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης, δίνοντας έμφαση στις φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές και προσφέροντας περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας του Κιλκίς.

Το προϊόν του Staramaki, αντικαθιστά με τον καλύτερο τρόπο τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης, αξιοποιώντας το υποπροϊόν της τοπικής καλλιέργειας, συνδράμοντας παράλληλα στην τόνωση της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Μία προσπάθεια που πλέον εντείνεται, χάρη στη συνεργασία με τον καφέ Nescafé, υλοποιώντας το κοινό τους όραμα για ένα καλύτερο μέλλον με λιγότερο πλαστικό μιας χρήσης.

Ο εκπρόσωπος του Staramaki, Στέφανος Καμπέρης εξηγεί στη “HuffPost” τη σημασία αυτής της συνεργασίας, για την πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος με κατεύθυνση την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας και της περιοχής γενικότερα.

Κύριε Καμπέρη, τι είναι η επιχείρηση Staramaki και πως προέκυψε η ιδέα που υλοποιείτε με επιτυχία;

“Είμαστε μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, αυτή είναι η νομική μας υπόσταση, εδρεύουμε στο Κιλκίς και δημιουργούμε καλαμάκια από το στέλεχος των σιτηρών, δηλαδή το υποπροϊόν της τοπικής καλλιέργειας, που αποτελούν μια βιώσιμη λύση απέναντι στα πλαστικά καλαμάκιa. Η ιδέα δεν ανήκει σε εμάς ως εφεύρεση, ανήκει στην αρχαιότητα, τη γνωστή ιστορία των Μεσοποτάμιων. Η ιδέα γεννήθηκε μέσα απ΄όσα προσφέρει η περιοχή μας με κατεύθυνση βεβαίως τη βιώσιμη οικονομία και την ανάπτυξη. Δημιουργούμε, λοιπόν, το Staramaki εδώ στο Κιλκίς, και είναι ένα εγχείρημα που μεγαλώνει κάθε χρόνο.

. Αποτελεί μια καινοτόμα διαδικασία παραγωγής, με την έννοια ότι δεν στηριχθήκαμε πουθενά για να την αναπτύξουμε, τη δημιουργήσαμε οι ίδιοι και είμαστε περήφανοι για αυτό. Η παραγωγική μας δύναμη είναι μεν μικρή, αλλά με τη στήριξη του καφέ Nescafé ελπίζουμε ότι θα μεγαλώσει”.

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία με τον καφέ Nescafé που έφερε τη συμμετοχή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Staramaki” στην πρωτοβουλία “Nescafé Με Σεβασμό Για το Μέλλον”;

“Ο στόχος του προγράμματος αυτού είναι η μείωση των πλαστικών μίας χρήσης, ως εκ τούτου η συνεργασία αυτή ήρθε... φυσικά αφού το Staramaki αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή απέναντι στα πλαστικά μίας χρήσης. Το Staramaki δεν αφήνει γεύση, δεν μουλιάζει και δεν ρυπαίνει γιατί είναι φυτό και επομένως απορροφά και διοξείδιο του άνθρακα. Μέσα από τη συνεργασία μας με τον καφέ Nescafé μας δίνεται η δυνατότητα να πετύχουμε τον στόχο μας για βιώσιμη ανάπτυξη και να συμβάλλουμε από κοινού στη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης;”

Πόσο έχει συντελέσει στην ανάπτυξη της εταιρείας η συνεργασία με τον καφέ Nescafé?

“Από την αρχή μας έχει ενθαρρύνει και μας καθοδηγεί. Έχει εμπιστευτεί το προϊόν μας τις εγκαταστάσεις και τους ανθρώπους που το παράγουν. Πάνω απ’όλα όμως σέβεται την προσπάθειά μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί είμαστε η μόνη εταιρεία που καλλιεργεί και παράγει τοπικά. Δεν εισάγουμε. Είναι μια σύνθετη διαδικασία, αλλά με τη στήριξη του καφέ Nescafé θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε την παραγωγή, την απόδοση και γενικότερα τη δράση μας στην αγορά”.

Μεταξύ άλλων, ο καφές Nescafé συνδράμει στην ανάπτυξη της επιχείρησης Staramaki με παροχή εξοπλισμού που θα βοηθήσει την παραγωγική διαδικασία. Εξηγήστε μας πώς ο εξοπλισμός αυτός θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της επιχείρησης και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας δημιουργώντας νέες ευκαιρίες;

“Αυτή είναι μια έμπρακτη όσο και απαραίτητη υποστήριξη. Το Staramaki δημιουργείται από τον κορμό του φυτού και τα στελέχη, αφού θεριστούν στο χωράφι μεταφέρονται σε εμάς και κόβονται στο χέρι ένα-ένα. Οπότε είναι μια διαδικασία που εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα κοπής αλλά ταυτόχρονα είναι αργή. Με τη στήριξη του καφέ Nescafé θα μπορέσουμε να εξελίξουμε αυτό το στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας και να εξαπλασιάσουμε την παραγωγική μας δύναμη.

Πέραν της καινοτομίας και της βιώσιμης αυτής εναλλακτικής στα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης, η επιχείρηση σας βοηθά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας του Κιλκίς καθώς και στην απασχόληση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Πείτε μας 2 λόγια για αυτό.

“Ως επιχείρηση αξιοποιούμε το υποπροϊόν της καλλιέργειας, οπότε ενισχύουμε τους αγρότες. Πληρώνονται οι αγρότες για το σιτάρι με το οποίο θα κάνουν το αλεύρι, αλλά εμείς τους ενισχύουμε πληρώνοντάς τους για το υποπροϊόν. Είναι σημαντικό γιατί ενισχύεται η τοπική αγροτική οικονομία που είναι και φθίνουσα. Επίσης, είμαστε μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση η οποία ανήκει εκ του νόμου στους εργαζόμενους και προσφέρει ανάπτυξη με ευκαιρίες κοινωνικής και εργασιακής ένταξης ταυτόχρονα. Γι’ αυτό έχει αναδειχτεί ως βέλτιστη πρακτική κοινωνικής ένταξης και κυκλικής οικονομίας”.

Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον και πώς η συνεργασία με τον καφέ Nescafé συμβάλλει στην υλοποίησή του;

“Το Staramaki γεννήθηκε από την αγάπη μας για το περιβάλλον. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς πλαστικά μίας χρήσης και μια κοινωνία που στέκεται με σεβασμό απέναντι στο μέλλον και τις επόμενες γενιές. Η συνεργασία με τον καφέ Nescafé θα κινητοποιήσει όλο και περισσότερους λάτρεις του καφέ να γίνουν αρωγοί και συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια, να στραφούν σε επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον, αντικαθιστώντας το πλαστικό καλαμάκι με ένα Staramaki, προκειμένου να καταφέρουμε όλοι μαζί να μειώσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης. Ο καφές Nescafé στέκεται δίπλα μας βοηθώντας να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα”.

“Powered by Nescafé”

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.