Header Ads

Αντιδράσεις για την Εθνική Σχολή Δικαστών, στη Βουλή το νομοσχέδιο

Στη σκιά των σφοδρών αντιδράσεων από τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι με απόφαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, προχωρούν σε ηλεκτρονική ψηφοφορία επί συγκεκριμένων διατάξεων, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αναφέρει το dikastiko.gr, γίνεται λόγος για τη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη δικαστική εκπαίδευση από την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, καθώς αναμορφώνεται πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο, τόσο ως προς την οργάνωση και λειτουργία της Σχολής, όσο και ως προς τον τρόπο επιλογής, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των μελλοντικών και εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών».

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως ειδικότερα με το Νομοσχέδιο:

  • Προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας για πρώτη φορά της Κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

  • Δημιουργείται ειδικό τμήμα για την πλήρωση θέσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων στην κατεύθυνση της Διοικητικής Δικαιοσύνης καθώς επίσης συστήνεται, αντίστοιχα, ειδικό τμήμα για το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Γενική Επιτροπεία.

  • Αποκαθίστανται οι παθογένειες στον εισαγωγικό διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Πιο συγκεκριμένα, με το νέο εισαγωγικό σύστημα: α) η ξένη γλώσσα αποτελεί προϋπόθεση για την εισαγωγή των σπουδαστών στη Σχολή αλλά όχι κριτήριο για την κατάταξή τους, β) η γραπτή δοκιμασία κατά τον εισαγωγικό διαγωνισμό θα υπολογίζεται με συντελεστή βαρύτητας εβδομήντα τοις εκατό (70%), ενώ η προφορική δοκιμασία με συντελεστή βαρύτητας τριάντα τοις εκατό (30%).

  • Οι εκπαιδευόμενοι θα αξιολογούνται από το νέο θεσμό των βασικών διδασκόντων

  • Η πρακτική άσκηση θα διαρκεί πλέον χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών και θα αξιολογείται ουσιαστικά.

Ως προς τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, προβλέπονται τακτικά προγράμματα επιμόρφωσης για όλους τους δικαστικούς λειτουργούς από τον βαθμό του εφέτη και κάτω, με τη δημιουργία ομάδων εργασίας (workshops).

Επιπλέον, προβλέπονται έκτακτα προγράμματα επιμόρφωσης για τους δικαστικούς λειτουργούς όλων των κλάδων και βαθμών, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν νέες ρυθμίσεις με επείγοντα χαρακτήρα.

Τα πυρά και η επιστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικαστών

«Κόκκινο πανί», όμως, αποτελεί για τους δικαστές ακριβώς η πρόβλεψη της παρακολούθησης προγραμμάτων επιμόρφωσης για εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς που συνοδεύεται και από γραπτές αξιολογήσεις.

Η κατηγορηματική τους διαφωνία συνοδεύτηκε και με την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να προχωρήσει σε ηλεκτρονική ψηφοφορία για την επίμαχη διάταξη, ενώ προσέφυγε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, η οποία απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αναφέροντας πως η ρύθμιση «πλήττει τη δικαστική ανεξαρτησία και το κύρος Δικαστών και Εισαγγελέων».

Σε ανακοίνωση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών υιοθέτησε πλήρως όλες τις αιτιάσεις και το σκεπτικό που υποβάλαμε. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που η Ένωσή μας υποχρεώνεται να προσφύγει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα εκπροσώπησης των Δικαστών και δικαιώνεται απόλυτα τόσο στις θέσεις της όσο και στην ακολουθούμενη μεθοδολογία ανάδειξης των προβλημάτων σε διεθνές επίπεδο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να ακούει και να λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις των Δικαστικών Ενώσεων εθνικών και ευρωπαϊκών συμμορφούμενο με βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου. Ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ηλεκτρονική ψηφοφορία στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη μας προκειμένου να διατυπώσουν την άποψή τους για την επίμαχη ρύθμιση. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν αύριο 1η Δεκεμβρίου 2021» ΕΣΔΙ

Αναλυτικά, η επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών

Στην επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών αναφέρει:

«Έχω την τιμή να απευθυνθώ σε εσάς στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου, ως πρόσφατα εκλεγείς Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών (EAJ).

Όπως ασφαλώς ενθυμείσθε, η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών την άνοιξη που προηγήθηκε εξέφρασε την ανησυχία της σε επιστολή που σας απηύθυνε, αλλά και σε Ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τη Γενική της Συνέλευση την 22 α Μαΐου 2021, σε σχέση με τον αποκλεισμό του μέλους μας, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέως της Ελλάδας, και την μη επαρκή και έγκαιρη ενημέρωση αυτής για σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν τροποποιήσεις στο νομικό καθεστώς του δικαστικού σώματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών σας υπενθύμισε πως αυτή η πρακτική αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο που επιτάσσει τη συμμετοχή των δικαστικών ενώσεων.

Τώρα για ακόμα μία φορά το μέλος μας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων της Ελλάδας, προβάλλει πως δεν συμμετείχε στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου που εισάγει νέους τρόπους επιμόρφωσης των δικαστών.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μας διαβεβαίωσε πως οι Έλληνες Δικαστές επιθυμούν τη διενέργεια και τη βελτίωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης.

Όμως, η Ελληνική Δικαστική Ένωση εκτιμά πως η ρύθμιση που κατατέθηκε είναι δυνατό να συνιστά παραβίαση της αρχής της δικαστικής ανεξαρτησίας. Ειδικότερα, με τη νέα ρύθμιση οι δικαστές του πρώτου και του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε εξετάσεις μετά την παρακολούθηση υποχρεωτικών σεμιναρίων. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων της Ελλάδας σημειώνει πως η ερμηνεία του νόμου δεν μπορεί να αξιολογηθεί εκτός της δικαιοδοτικής λειτουργίας και του προβλεπόμενου συστήματος ενδίκων μέσων, ούτε μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών αρχικώς υπογραμμίζει πως η επιμόρφωση των εν ενεργεία δικαστών είναι δικαίωμα και υποχρέωσή τους, προκειμένου να διασφαλισθεί το υψηλό επίπεδο της δικαιοδοτικής κρίσης.

Ενώ όμως σε πολλά δικαστικά συστήματα, η αρχική εκπαίδευση ολοκληρώνεται με εξετάσεις, προκειμένου να αποδειχθεί η νομική επάρκεια που απαιτείται για το διορισμό ενός δικαστή, αντίθετα είναι πράγματι επικίνδυνο να υποβάλλεται σε εξετάσεις ένας εν ενεργεία δικαστής μετά από ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης. Η ικανότητα των δικαστών να ασκούν το λειτούργημά τους μπορεί να κριθεί μέσα από την αξιολόγηση του έργου τους, η οποία, όπως πληροφορήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, προβλέπεται στην Ελλάδα σε τακτική βάση. ΕΣΔΙ

Η υποβολή των δικαστών σε έλεγχο από τους διδάσκοντες στα εκπαιδευτικά σεμινάρια ενέχει πράγματι τον κίνδυνο αδικαιολόγητης επέμβασης στη δικαστική ανεξαρτησία.

Η Γνωμοδότηση 4 του CCJE 2 (Συμβουλευτικό Συμβούλιο Ευρωπαίων Δικαστών), ως προς το ζήτημα αυτό, αναφέρει ότι καταρχήν «η συμμετοχή των δικαστών σε προγράμματα κατάρτισης δεν μπορεί να υπόκειται σε ποιοτική αξιολόγηση, μόνο δε το αντικειμενικό γεγονός της συμμετοχής τους μπορεί να ληφθεί υπόψη στην επαγγελματική αξιολόγηση των δικαστών».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών συντάσσεται απόλυτα με αυτό το κεκτημένο, που ακολουθείται και από άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την επιμόρφωση των δικαστών.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω αναφερόμενες αρχές, πρέπει να υπογραμμισθεί ότι:
– Η ερμηνεία του νόμου μπορεί να αξιολογηθεί μόνο μέσα στα πλαίσια της δικαιοδοτικής λειτουργίας και μέσω του προβλεπόμενου συστήματος ενδίκων μέσων, δεν μπορεί όμως να αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης στα πλαίσια προγράμματος επιμόρφωσης εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών.

-Αντίκειται στη θεσμική θέση ενός δικαστή να βαθμολογείται συνεχώς, μέσω γραπτών εξετάσεων, σε θεωρητικά μαθήματα, εξετάσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την προαγωγή και την επαγγελματική του ανέλιξη.

-Η θέσπιση υποχρέωσης στους δικαστές να υιοθετήσουν τη γνώμη των διαφόρων διδασκόντων ενός σεμιναρίου σε νομικά ζητήματα, προκειμένου να επιτύχουν στις εξετάσεις, παραβιάζει την αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Εξοχότατε, σας ζητώ να λάβετε υπόψη τις παραπάνω επισημάνσεις. Σας διαβεβαιώνω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών είναι στη διάθεσή σας για οιαδήποτε περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Με εκτίμηση,

Duro Sessa

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών».

Πηγή: Dikastiko.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.