Header Ads

Η προειδοποίηση του επικεφαλής της MI6 για τα νέα δεδομένα στην κατασκοπεία έναντι Ρωσίας-Κίνας

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ξένων κατασκοπευτικών υπηρεσιών της Βρετανίας προειδοποίησε ότι οι αντίπαλοι της Δύσης, όπως η Κίνα και η Ρωσία, επιχειρούν να κυριαρχήσουν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) με τρόπο που θα μπορούσε να φέρει μία επανάσταση στη γεωπολιτική την επόμενη δεκαετία.

Οι κατάσκοποι ανά τον κόσμο, από το Λάνγκλεϊ και το Λονδίνο μέχρι τη Μόσχα και το Πεκίνο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις τεκτονικές προόδους στον τομέα της τεχνολογίας που αμφισβητούν τις παραδοσιακές κατασκοπευτικές επιχειρήσεις υπό την επίβλεψη ανθρώπων, όπως τις γνωρίζουμε εδώ και χρόνια.

Ο Ρίτσαρντ Μουρ, επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, γνωστής ως MI6, είπε ότι η κβαντική μηχανική, η μηχανική βιολογία, τα τεράστια αποθέματα δεδομένων και η πρόοδος στην ισχύ των υπολογιστών αποτελούν μια απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Δύση.

″Οι αντίπαλοί μας ρίχνουν χρήματα και φιλοδοξούν για να κυριαρχήσουν στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των κβαντικών υπολογιστών και της συνθετικής βιολογία, γιατί ξέρουν ότι η κατάκτηση αυτών των τεχνολογιών θα τους χαρίσει πλεονέκτημα”, είπε ο Μουρ, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες ομιλίες του. 

Ο Μουρ, πρώην διπλωμάτης που έγινε επικεφαλής της MI6 το 2020, είπε ότι η τεχνολογική πρόοδος την επόμενη δεκαετία θα μπορούσε να ξεπεράσει κάθε τεχνολογική πρόοδο που είδαμε τον περασμένο αιώνα.

″Ως κοινωνία, δεν έχουμε ακόμη εμπεδώσει αυτό το κορυφαίο γεγονός και τον πιθανό αντίκτυπό του στην παγκόσμια γεωπολιτική. Όμως, είναι στο επίκεντρο για την MI6″.

Ιδιαίτερη ανησυχία για τους κατασκόπους της Δύσης αποτελούν οι ρωσικές και κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη δύναμη μιας σειράς εξελιγμένων τεχνολογιών, μερικές φορές με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι στη Δύση.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών φοβούνται ότι το Πεκίνο θα μπορούσε μέσα σε λίγες δεκαετίες να κυριαρχήσει σε όλες τις βασικές αναδυόμενες τεχνολογίες, ιδιαίτερα την τεχνητή νοημοσύνη, τη συνθετική βιολογία και τη γενετική.

Η οικονομική και στρατιωτική άνοδος της Κίνας τα τελευταία 40 χρόνια θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων, παράλληλα με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 που τερμάτισε τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η MI6, η οποία απεικονίζεται από τους μυθιστοριογράφους ως ο εργοδότης μερικών από τους πιο αξιομνημόνευτους ήρωες-κατασκόπους όπως  ο Τζορτζ Σμάιλι του Τζον Λε Καρέ ή ο Τζέιμς Μποντ του Ίαν Φλέμινγκ, δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και είναι επιφορτισμένη με την υπεράσπιση της Βρετανίας και των συμφερόντων της.

Ο Μουρ είπε ότι η υπηρεσία θα πρέπει να αλλάξει για να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες. ”Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αντιγράψουμε  την παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας, επομένως πρέπει να την αξιοποιήσουμε...Πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί, για να παραμείνουμε μυστικοί”.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.