Header Ads

Οι ΗΠΑ άνοιξαν τα σύνορά τους: Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε πριν ταξιδεύσουμε

.

Επί περισσότερο από ενάμιση χρόνο, η πανδημία είχε υποχρεώσει τις ΗΠΑ να κλείσουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Βρετανία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και η Ν. Αφρική. Από τις 8 Νοεμβρίου, οι περιορισμοί αλλάζουν και η έμφαση δίνεται πλέον στο καθεστώς εμβολιασμού. 

Η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ από ταξιδιώτες συγκεκριμένων χωρών, δεν ισχύει πλέον. Οι ΗΠΑ επιτρέπουν την είσοδο σε διεθνείς επισκέπτες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εμβολιασμένοι - με λίγες εξαιρέσεις. 

Επίσης, ανοίγουν τα αμερικανικά χερσαία σύνορα με τον Καναδά και το Μεξικό, για εμβολιασμένους πολίτες. Τα περισσότερα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από αυτές τις δύο χώρες, γίνονται δια ξηράς και όχι αεροπορικώς. 

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αλλαγές:

Γιατί γίνονται αυτές οι αλλαγές;

Ο στόχος είναι η επαναφορά των φυσιολογικών ταξιδιών, με παράλληλη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η ταξιδιωτική βιομηχανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν πιέσει για την άρση της απαγόρευσης εισόδου από συγκεκριμένες χώρες. Οι Αμερικανοί μπορούν εδώ και μήνες να έρθουν στην Ευρώπη και οι Ευρτωπαίοι πιέζουν τις ΗΠΑ για αλλαγή πολιτικής. 

Το 2019, πριν την πανδημία, το ένα πέμπτο των περίπου 79 εκατομμυρίων επισκεπτών στις ΗΠΑ ήταν από την Ευρώπη. 

Ποιές είναι οι βασικές προϋποθέσεις;

Ολοι οι ενήλοικοι ξένει πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι πριν επιβιβαστούν στην πτήση. Οπως και πριν, οι ταξιδιώτες πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ που έχει γίνει 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους για τις ΗΠΑ. 

Ολοι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι;

Ναι, με ορισμένες εξαιρέσεις. Τα παιδιά κάτω των 18 ετών δεν χρειάζεται να έχουν εμβολιαστεί, αλλά πρέπει να κάνουν τεστ. Παιδιά από δύο ετών και κάτω εξαιρούνται από την υποχρέωση του τεστ. 

Τι γίνεται με τους ενηλίκους που δεν έχουν εμβολιαστεί;

Δεδομένου ότι ο μισός πληθυσμός του πλανήτη παραμένει ανεμβολίαστος και η διανομή εμβολίων γίνεται κυρίως σε πλούσιες χώρες, η κυβέρνηση Μπάιντεν αφήνει ένα παραθυράκι για όσους ζουν σε χώρες όπου τα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα για όλους. Η λίστα περιλαμβάνει περίπου 50 χώρες με ποσοστό εμβολιασμού μικρότερο του 10%. Επισκέπτες από αυτές τις χώρες χρειάζονται άδεια από την Αμερικανική κυβέρνηση για να μπουν στις ΗΠΑ και δεν μπορούν να μπούν ούτε για τουριστικούς, ούτε επαγγελματικούς λόγους.

Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει την είσοδο ανεμβολίαστων ξένων επισκεπτών αν υπάρχει ανθρωπιστική ανάγκη ή κάποια επείγουσα ανάγκη, όπως π.χ. μεταφορά σε νοσοκομείο. υτές οι εξαιρέσεις θα γίνονται «εξαιρετικά σπάνια» και απαιτούν την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ. Μπορούν να γίνουν και ιατρικές εξαιρέσεις, με τις απαραίτητες βεβαιώσεις γιατρού. 

Τι πρέπει να κάνουν οι Αμερικανοί πολίτες;

Οι ανεμβολίαστοι Αμερικανοί θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ τουλάχιστον μία μέρα πριν το ταξίδι. Αν είναι εμβολιασμένοι, πρέπει να κάνουν τεστ μέσα σε τρεις μέρες πριν την αναχώρηση. Αυτό δεν ισχύει για πτήσεις εντός ΗΠΑ.

Ποιός θα εφαρμόσει τους κανόνες;

Είναι θέμα των αεροπορικών εταιριών. Θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα έγγραφα εμβολιασμού κι αν δεν το κάνουν, αντιμετωπίζουν πρόστιμο ήψους σχεδόν 35.000 δολαρίων για κάθε παράβαση. Οι αεροπορικές εταιρείες θα συγκεντρώνουν πληροφορίες των επιβατών για ιχνηλάτηση. Υπάλληλοι του CDC θα κάνουν επιπλέον ελέγχους. 

Με ποιά εμβόλια μπαίνει κανείς στις ΗΠΑ;

Με τα περισσότερα, αλλά όχι όλα. Επιτρέπονται τα Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, AstraZeneca και Sinovac. Δεν επιτρέπεται το Ρωσικό Sputnik V, το οποίο έχει εγκριθεί σε 70 χώρες - αλλά όχι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.