Header Ads

Γρεβενά: Κομπίνα ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ με πλαστά τιμολόγια

Ενα πάρτι απόλυτης αδιαφάνειας φαίνεται πως είχε στηθεί με τις δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, πολλές από αυτές αγνοούν τις πέντε επιστολές του υπουργού Γιάννη Μιχελάκη προκειμένου να απογραφούν, ενώ οι συνεχείς έλεγχοι από το ΣΔΟΕ έφεραν στο φως απίστευτες σπατάλες δημοσίου χρήματος, όπως σε... κηδείες και αγορές εσωρούχων.


Το αποτέλεσμα είναι από τις 761 δημοτικές επιχειρήσεις να έχουν απογραφεί μόλις 350 και οι υπόλοιπες 411 εξακολουθούν να λειτουργούν κάτω από καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και οπως γράφει και το ΕΘΝΟΣ, το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος στα οικονομικά τους.

Ενδεικτικό είναι πως από τους 12.700 υπαλλήλους που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις, το κράτος, γνωρίζει μόνο τους 5.500 και τι μισθό παίρνουν. Και τα στοιχεία δεν σταματούν εκεί, αφού υπάρχουν και άλλες τραγελαφικές περιπτώσεις που έχει εντοπίσει το υπουργείο Εσωτερικών όπως σε αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Πατρέων που έχει 5 εργαζόμενους και 9 μέλη Διοικητικού Συμβουλίου

Οι ευθύνες των δημάρχων

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμαρχοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της απόκρυψης των δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν παράνομες μονιμοποιήσεις και ανεξέλεγκτες δαπάνες. Ενώ, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα, μόλις η πίεση από το υπουργείο έγινε ασφυκτική οι δήμαρχοι ξεκίνησαν άρον άρον, μεταφορά εργαζομένων από τις δημοτικές επιχειρήσεις σε κεντρικές επιχειρήσεις των δήμων, ώστε να φαίνονται πως έχουν παραγωγικό αντικείμενο και ότι καλύπτουν διαρκείς ανάγκες.

Το πάρτι με τις κομπίνες εκατομμυρίων

Κραυγαλέες είναι οι περιπτώσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος από κάποιες δημοτικές επιχειρήσεις. Οπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω:

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του πρώην Δήμου Νηλέως και νυν Δήμου Μαντουδίου Ευβοίας, η οποία δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2010, το 2011 συγχωνεύθηκε με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αθλητισμού Κηρέως και ένα χρόνο μετά διαλύθηκε. Ωστόσο οι ορκωτοί λογιστές εντόπισαν ζημιά 378.000 ευρώ. Το καταστατικό της προέβλεπε οργάνωση διαλέξεων, εκδηλώσεων και τη δημιουργία μουσείου δάσους.
Για τη Δημοτική εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης Γρεβενών το 2010 οι ελεγκτές που επί 2,5 χρόνια τσέκαραν τα στοιχεία ανακάλυψαν κομπίνα ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώμε πλαστά τιμολόγια, έργα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ακόμα και τιμολόγια αγοράς εσωρούχουν αξίας 3.088 ευρώ.
Στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς το Δεκέμβριο του 2012 ελεγκτές εντόπισαν τρύπα 2,5 εκάτ.. Η υπόθεση αφορά την πενταετία 2002-2006 και αφορούσε κομπίνα με με πληρωμές σε νεκροκομιστές και αγορές για κόλλυβα χωρίς να υπάρχουν παραστατικά.
Στη Δημοτική Επιχείρηση Ευόσμου τα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και υπαλλήλους.
Στη Δημοτική Κατασκευαστική Επιχείρηση Βέλου τοπ ΣΔΟΕ εντόπισε εικονικά τιμολόγια και παραστατικά ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα στα τιμολόγια δεν αναφερόταν το όνομα του εκτελεστή για τα έργα που είχαν υλοποιηθεί.


Πηγή: iefimerida.gr
Από το Blogger.