Header Ads

ΚΚΕ: Τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας

Οι πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας (Σ.Κ.Π.) πλήττονται πολλαπλά από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η πολιτική των δραστικών κρατικών δαπανών και παροχών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα επιδόματα και στις συντάξεις επιδεινώνουν τους όρους ζωής και της αντιμετώπισης των πρόσθετων αναγκών αυτών των ασθενών.



Ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία των Κέντρων Εκτίμησης και Πιστοποίησης της Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.) και την εφαρμογή του Κανονισμού Εκτίμησης του Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), έχει γίνει κανόνας η μείωση των ποσοστών αναπηρίας που εγκρίνονται, με αποτέλεσμα πολλοί πάσχοντες να μένουν χωρίς επίδομα αναπηρίας και σύνταξη και πολλές φορές χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί τα ποσοστά αναπηρίας που δίνονται στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι από 35 – 50%.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια σοβαρή μη αναστρέψιμη χρόνια πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Παρ’ όλα αυτά δε συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 43 μη αναστρέψιμες ασθένειες στις οποίες η απονομή επιδόματος αναπηρίας ή σύνταξης είναι ισόβια. Οι ασθενείς με ΣΚΠ θα συνεχίσουν να καλούνται ξανά και ξανά για επανεξέταση από τις επιτροπές και θα υπόκεινται χωρίς λόγο την επιπλέον ταλαιπωρία.

Τραγικό πρόβλημα βιώνουν οι ανασφάλιστοι ασθενείς με ΣΚΠ που αδυνατούν να εξασφαλίσουν στοιχειωδώς τις θεραπείες τους με σοβαρές συνέπειες για την πορεία της υγείας τους, για την ίδια τους τη ζωή.

Όμως και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταβάλουν τεράστια ποσά από την τσέπη τους - εάν έχουν - για τις αναγκαίες θεραπείες, αλλά και για τα συνοδά φάρμακα. Ακριβές φαρμακευτικές θεραπείες, ενώ οι εξειδικευμένοι ιατροί τις συνιστούν και δεν έχουν αναγνωριστεί ότι αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη πάθηση, οι ασθενείς τις πληρώνουν εξολοκλήρου ή με συμμετοχή. Επίσης πληρώνουν μεγάλα ποσά και για τα συνοδά φάρμακα, αφού η μηδενική συμμετοχή προβλέπεται μόνο για φάρμακα της κύριας νόσου.



ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν προκειμένου:

Η Σ.Κ.Π., ως μη αναστρέψιμη ασθένεια, να ενταχθεί στη λίστα ασθενειών που δεν απαιτείται επανεξέταση.
Όλοι οι πάσχοντες από Σ.Κ.Π. να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα και θεραπείες ανεξάρτητα του ποσοστού αναπηρίας, αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
Να εξασφαλιστεί η καταβολή επιδόματος αναπηρίας ή αναπηρικής σύνταξης ως ελάχιστης κρατικής συμβολής στις αυξημένες ανάγκες των ασθενών με ΣΚΠ.
Οι ασθενείς με ΣΚΠ που μπορούν να εργάζονται, παίρνοντας υπ’ όψη τη γενικότερη κατάστασή τους και το είδος της δουλειάς τους, να έχουν μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες την ημέρα και τουλάχιστον με διπλάσια κανονική άδεια το χρόνο.



Ο βουλευτής

Σπύρος Χαλβατζής
Από το Blogger.