Header Ads

Γιατί έστειλε επιστολή στον Στουρνάρα ο Σπάρτακος

Κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα θέλουμε να στηλιτεύσουμε την απόφασή σας για έκτακτη μείωση και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, για τα επόμενα δύο χρόνια, στα τιμολόγια των Βιομηχανιών και δη των ανταγωνιστών μας. Πρόκειται για μειώσεις που με τον πλέον άκομψο τρόπο εισηγηθήκατε ως Βασικός Μέτοχος -μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ως εκπροσώπου σας- κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ Α.Ε αφήνοντας έκπληκτους, τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε καθώς και τα μέλη του Δ.Σ της Επιχείρησης.


Αφού προηγήθηκε σειρά διαβουλεύσεων και ένα παρασκήνιο το οποίο πάντα εμφάνιζε την ΔΕΗ Α.Ε να αποτελεί τον κακό παίκτη στην Ενεργειακή αγορά και αφού καλλιεργήθηκε ποικιλότροπος και δημιουργήθηκε –ψευδώς- μία εικόνα που κάνει λόγο για κρίση και επαπειλούμενη βιωσιμότητα της Βιομηχανίας, έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου σας, να επιβάλει:

μειώσεις στα τιμολόγια των επιχειρήσεων που καταναλώνουν περισσότερα από 1000 GWh κατά 20%. Οι μειώσεις αυτές προφανώς και αφορούν την απαίτηση του Ομίλου Μυτιληναίου, ο οποίος όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις για μείωση των τιμολογίων.
μειώσεις κατά 35% στα τιμολόγια όλων των άλλων επιχειρήσεων που η κατανάλωσή τους δεν υπερβαίνει τις 1000 GWh. Πρόκειται δηλαδή για την Χαλυβουργία και το σύνολο των Βιομηχανιών.

Είναι απολύτως αντιληπτό ότι η απόφαση αυτή έρχεται να βάλει ταφόπλακα στην ΔΕΗ, για την βιωσιμότητα και το επενδυτικό πρόγραμμα της οποίας φαίνεται να αδιαφορείτε προκλητικά, καθώς την υποχρεώνετε να λειτουργεί για χρονικό διάστημα δύο ετών, επί ζημία, κάτω του κόστους.

Κύριε Υπουργέ

Την ώρα που το Ελληνικό Δημόσιο παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα, οφείλει στη ΔΕΗ Α.Ε περισσότερα από 200 εκ. ευρώ. Την ίδια αυτή ώρα με την απόφασή σας επιδοτείτε με περισσότερα από 280 εκ. ευρώ το χρόνο τους ιδιώτες και τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ Α.Ε. γεγονός που συνιστά προνομιακή μεταχείριση η οποία και απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Είναι σαφές πως πρόκειται για μία απόφαση που δίνει την χαριστική βολή στη ΔΕΗ Α.Ε, την ώρα μάλιστα που μεθοδεύετε το ξεπούλημά της. Εκτός και αν κλείνετε το μάτι στη ΔΕΗ, ώστε όλη αυτή τη ζημία να την μετακυλήσει στους οικιακούς καταναλωτές.

Αλήθεια κ. Υπουργέ με ποιόν τρόπο πρόκειται να υποχρεώσετε τον πιθανό ιδιοκτήτη της «μικρής ΔΕΗ», να εφαρμόσει την ίδια απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική στην Ευρωπαϊκή απελευθερωμένη και ανταγωνιστική αγορά Η/Ε;

Αλήθεια κ. Υπουργέ σε ποιο άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αντίστοιχο Υπουργείο επιδοτεί άμεσα τις Ενεργοβόρες Βιομηχανίες μέσω των τιμολογίων;

Κύριε Υπουργέ

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θεωρεί ότι η απόφασή σας για έκτακτη έκπτωση στα τιμολόγια των Ενεργοβόρων Βιομηχανιών συνιστά όχι έμμεση αλλά αμεσότατη επιδότηση προς αυτές αλλά και σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ Α.Ε και για το λόγο αυτό επιφυλάσσεται με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.



Για το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής

Ενέργειας ΔΕΗ Α.Ε ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας



Γιώργος Αδαμίδης Αθανάσιος Μάστορας
Από το Blogger.