Header Ads

Δήλωση Ευγενίας Ουζουνίδου για τη συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για το Φ.Α.

Κοινή δήλωση του Θανάση Πετράκου και της Ευγενίας Ουζουνίδου Υπευθύνων του τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για το Φ.Α.



Χρειάστηκε να αποκαλυφθεί από την ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή ότι τα Ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πληρώνουν 43% ακριβότερα το Φ.Α. από τον Μ.Ο. της Ε.Ε.

Χρειάστηκε να θέσει η ερώτηση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό την συγκυβέρνηση προ των ευθυνών της. Πάνω απ΄όλα χρειάστηκε να κλείσουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να είναι στη σειρά έτοιμες να κλείσουν και μεγάλες επιχειρήσεις, για να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση και να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ώστε να υπάρξει μείωση της τιμής του Φ.Α. κατά 15%.

Η συγκυβέρνηση καθώς και τα κόμματα που την αποτελούν, αντί, λοιπόν, να πανηγυρίζουν για τη μείωση κατά 15% στις τιμές του φυσικού αερίου που προμηθευόμαστε από τη Ρωσία, θα έπρεπε να απολογούνται στον Ελληνικό Λαό γιατί καθυστέρησαν να το διαπραγματευτούν ουσιαστικά με τη Ρωσία τόσα χρόνια. Τουλάχιστον όφειλαν, από το 2010 που οδήγησαν τη χώρα στην ύφεση λόγω των μνημονίων, να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου καθώς και των ρητρών υποχρεωτικής παραλαβής. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πανηγυρίζει πριν συγκεκριμενοποιηθεί το όφελος στους τελικούς καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις)

Μειώσεις στο κόστος ενέργειας θα πρέπει να γίνουν αναδρομικά και στην ηλεκτρική ενέργεια, καθότι το φυσικό αέριο μετέχει και στην ηλεκτροπαραγωγή. Θα πρέπει οι επιδοτούμενοι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί από φυσικό αέριο να μεταφέρουν τα 90 εκατομμύρια που θα επωφεληθούν στους καταναλωτές Η/Ε. Επιπλέον οφείλει η ΡΑΕ να συνεκτιμήσει τις μειώσεις και στις επιδοτήσεις που έχουν δοθεί στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο.

Δυστυχώς για του καταναλωτές θα μπορούσαν να επιτευχθούν σημαντικές μειώσεις στο κόστος της ενέργειας συνολικά, αν η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να έρθει σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα 5 κρατικοδίαιτων μεγαλοϊδιοκτητών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και να τους διέκοπτε τώρα τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν μέσω μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους και αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος.

Επιπλέον, δεδομένης της μείωσης του ορίου ενεργοποίησης της ρήτρας υποχρεωτικής παραλαβής καταναλισκόμενης ποσότητας αλλά και της δυνατότητας και της αφαίρεσης του λεγόμενου ”destination clause”, που σημαίνει ότι η ΔΕΠΑ μπορεί να διαθέτει και εκτός ελληνικής αγοράς τις ποσότητες τις οποίες αγοράζει, μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το θέμα αυτό αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τις ευθύνες της συγκυβέρνησης, που ξεπουλάει τις στρατηγικές εταιρείες στον χώρο της ενέργειας, με συνέπεια να μην είναι δυνατή στο μέλλον η παρέμβαση του κράτους στην Ελληνική αγορά για να μειωθεί το κόστος ενέργειας.
Από το Blogger.