Header Ads

Κομισιόν: Τα επαγγέλματα που έχουν μέλλον στην Ελλάδα

Σερβιτόροι, μπάρμαν και άλλα εννέα επαγγέλματα στους τομείς της Υγείας, των πωλήσεων και της διοίκησης έχουν μέλλον στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν.
Η έκθεση αυτή για την παρακολούθηση των κενών θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. καταγράφει τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη χώρα μας, αφού πρώτα επισημαίνει ότι στην ευρωπαϊκό Νότο (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), οι νέοι καλύπτουν θέσεις χαμηλών προσόντων που χαρακτηρίζονται από την εποχική ζήτηση.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται, επίσης, η «υπέρμετρη κατάρτιση» του εργατικού δυναμικού στον Νότο με αποτέλεσμα οι νέοι να εργάζονται σε θέσεις κατώτερες των προσόντων τους.
Χαρακτηριστικό στις χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι η αύξηση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο του 2012 οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου αντιπροσωπεύουν το 23% του συνόλου των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ισπανία, και το 20,4% στην Πορτογαλία.
Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, δεν βοηθά το εργατικό δυναμικό στις χώρες αυτές να βελτιώσει τα επίπεδα δεξιοτήτων του, με συνέπεια να καταγράφονται χαμηλά ποσοστά παραγωγικότητας. Σημειώνεται ότι στη Νότια Ευρώπη το ποσοστό των εργαζομένων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ανέρχεται σε 33% έναντι 16% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τον επίτροπο απασχόλησης Λάζλο Αντορ, οι μεγάλες διαφορές στις ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ευρώπης, συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τις «ασυμμετρίες» στην Ευρωζώνη.
Ο ίδιος θεωρεί πως αυτές μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της κινητικότητας των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στην Ελλάδα:
-Σερβιτόροι και μπάρμαν
-Νοσηλευτές και μαίες
-Ανειδίκευτοι εργάτες
-Επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα
-Προγραμματιστές λογισμικού
-Οδηγοί βαρέων φορτηγών και λεωφορείων
-Νομικά επαγγέλματα
-Μεταφορείς
-Υπάλληλοι γραφείου
-Χειριστές μηχανημάτων τροφίμων
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Από το Blogger.