Header Ads

Οι αρκούδες του Νυμφαίου φέτος ξύπνησαν νωρίς

Τις πρώτες ανοιξιάτικες βόλτες κάνουν οι αρκούδες του Καταφυγίου στο Νυμφαίο! Το σκηνικό στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας δεν θυμίζει σε τίποτα χειμώνα καθώς η απουσία του χιονιού και ο ανοιξιάτικος καιρός σήμαναν το εγερτήριο για τις 10 αρκούδες.



Φέτος ο χειμώνας ήταν ήπιος με αποτέλεσμα ο χειμέριος ύπνος* των αρκούδων να διαρκέσει μόλις για 1,5 περίπου μήνα (μέσα Ιανουαρίου – τέλη Φεβρουαρίου).

Όπως κάθε χρόνο, οι δύο νεότεροι αρκούδοι, ο Μανώλης και ο Κυριάκος ξύπνησαν πρώτοι και σιγά σιγά τους ακολούθησαν και η Βέσνα, ο Μήτσος, η Κατερίνα και η Τασούλα με τη Μπάρμπαρα.

Ο Γιωργάκης και η Ειρήνη, και πάλι μοιράστηκαν τη φωλιά τους, και ξύπνησαν μαζί, αλλά προτιμούν ακόμα να περνούν εκεί τον περισσότερο χρόνο.

Προς το παρόν οι περισσότερες αρκούδες δείχνουν νωχελικές και η διάθεσή τους για φαγητό δεν έχει επανέλθει ακόμη, κάτι που είναι φυσιολογικό όταν ξυπνάνε από το χειμέριο ύπνο.

Ο μόνος που παραμένει στη φωλιά του ακόμα είναι ο Γιώργος, που ως μεγάλη σε ηλικία αρκούδα, κοιμάται πρώτος και ξυπνάει τελευταίος.

Ο Γιώργος, η Τασούλα κοιμήθηκαν σε φυσικές φωλιές που έχουν φτιάξει εντός του καταφυγίου, ενώ η Μπάρμπαρα ξαναέφτιαξε τη φωλιά μέσα στην οποία πέρασε το χειμώνα.

Για τις πρώην αιχμάλωτες αρκούδες του Καταφυγίου είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν φυσικό βιολογικό κύκλο και να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο.

Το ξύπνημα των αρκούδων σημαίνει και την άφιξη της άνοιξης, καθώς με το αλάνθαστο ένστικτο που διαθέτουν γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να δούμε κακοκαιρίες για μακρύ χρονικό διάστημα!

Οι επισκέπτες μπορούν από αυτό το Σάββατο, 1 Μαρτίου, να επισκέπτονται το Καταφύγιο καθημερινά (εκτός Τετάρτης) και Σαββατοκύριακα 10.00-16.30 (Ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30). Ανοικτοί γι’ αυτό το τριήμερο και κάθε Σαββατοκύριακο και αργία θα είναι και οι άλλοι δύο χώροι του Περιβαλλοντικού Κέντρου, το Καταφύγιο του Λύκου στην Αγραπιδιά Φλώρινας (ώρες λειτουργίας 10.00-16.30) και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο με τα ΑΡΚΤΟΥΡΑΚΙΑ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά 4-12 ετών όπου λειτουργεί παιδαγωγικό εργαστήρι.

Περισσότερες πληροφορίες για τους επισκέπτες και ραντεβού για τα σχολεία στο www. arcturos. gr και στο 23860 41500.

——-

* Κατά τους χειμερινούς μήνες η αρκούδα πέφτει σε χειμέριο ύπνο και όχι νάρκη αφού μπορεί να ξυπνήσει αν ενοχληθεί. Αξιοσημείωτο είναι πως ενώ όλα τα ζώα που πέφτουν σε χειμέριο ύπνο πρέπει κατά καιρούς να ξυπνήσουν για να αποβάλουν τα ούρα τους, η αρκούδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο διότι διαθέτει έναν μοναδικό μηχανισμό ανακύκλωσης της ουρίας. Το άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι η αρκούδα γεννά κατά τη διάρκεια του ύπνου 1-3 μικρά που ζυγίζουν μόλις 200-300 γραμμάρια το καθένα!
About these ads
Από το Blogger.