Header Ads

ΔΗΜΑΡ Δήμου Κοζάνης: Ανακοίνωση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σήμερα στις 2 Φεβρουαρίου του 2014, συνήλθε, στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Κοζάνη, η Οργάνωση του Δήμου Κοζάνης. Στα πλαίσια της ανοικτής αυτής διαδικασίας συζητήθηκαν εκτενώς τα αυτοδιοικητικά θέματα:


Διαπιστώθηκε ομόφωνα πως οι αυτοδιοικητικές πολιτικές σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να αξιοποιούν τους διαθέσιμους πόρους στην κατεύθυνση της επίλυσης οξυμμένων κοινωνικών προβλημάτων με κύριο την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας σε παραγωγική κατεύθυνση.

Εκφράστηκε η ανάγκη να στηριχθεί σε τοπικό επίπεδο ο συνδυασμός εκείνος ο οποίος θα έχει στο πρόγραμμά του εκείνα τα στοιχεία που θα τον καθιστούν μια υπεύθυνη δύναμη για τον τόπο, πέρα από μικροκομματικές ή προσωπικές τακτικές και που θα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.

Αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για το μέλλον της οικονομίας και κατ’ επέκταση της κοινωνικής ευημερίας της περιοχής στα χρόνια που έρχονται, μιας και η επόμενη δημοτική αρχή καλείται να υλοποιήσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που τρέχει αλλά και να εκπονήσει ένα νέο, εξαιρετικά πιο σημαντικό. Αυτό το νέο πρόγραμμα θα σφραγίσει τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες. Επίσης, εντοπίστηκαν οι αδυναμίες που έχει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση και υποστηρίχθηκε πως οι όποιες αλλαγές επιβάλλεται να επέλθουν, μπορούν να γίνουν όχι με την πλήρη ανατροπή του πλαισίου αυτού, αλλά με τη μεταρρύθμιση και την εν μέρει αναθεώρησή του, και μάλιστα από τα αρμόδια όργανα.

Συμπερασματικά,

Δόθηκε πρωταρχική έμφαση, ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνεργασία, η σύγκλιση στις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο χώρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, και που είναι μεταξύ άλλων, η διαφάνεια, η χρηστή διακυβέρνηση, οι δημοκρατικές διαδικασίες και η κοινωνική διάσταση των εκπονούμενων πολιτικών.

Ο έντονος πολιτικός χαρακτήρας των αυτοδιοικητικών εκλογών που προωθείται από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, συσκοτίζει ουσιαστικά τον πραγματικό χαρακτήρα τους, που είναι η ανάδειξη ικανών προσώπων για την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών και δράσεων σε τοπικό επίπεδο.

Κατατέθηκε η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης προσπαθειών που θα έχουν καθαρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα.

Συμφωνήθηκε η παροχή οποιασδήποτε στήριξης με κριτήρια βιώσιμου και προσαρμοσμένου στις νέες απαιτήσεις προγράμματος, ενώ παράλληλα εκφράστηκε η ανάγκη για ριζική ανανέωση προσώπων ικανών να υλοποιήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Τέλος αποφασίσθηκε ότι η συμμετοχή ή στήριξη σε κάποιο συνδυασμό θα γίνει σε επόμενη συνάντηση και εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν τη λήψη απόφασης με κύριο μέλημα την ανταπόκριση στα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών του Δήμου Κοζάνης.

Οργάνωση του Δήμου Κοζάνης
Από το Blogger.