Ώρα την ώρα πιο σκληρά μέτρα για την παραλλαγή Όμικρον - Κλείνει τα σύνορα για όλους το Ισραήλ

Το Ισραήλ, έγινε η πρώτη χώρα που αποφάσισε να ”κλείσει” τα σύνορά της σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες άλλων χωρών για 14 ημέρες σε μια προσπάθεια να ”οχυρωθεί” κατά της νέας παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού που ανησυχεί τους επιστήμονες.
Οι ισραηλινοί πολίτες που θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπένετ.
Στο Ισραήλ έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα -που δεν είναι γνωστό εάν ήταν εμβολιασμένο- και εξετάζονται ακόμη επτά ύποπτα.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπορις Τζόνσον είχε ανακοινώσει πως όλοι οι εισερχόμενοι στη χώρα, ανεξαρτήτως προέλευσης, θα τίθεται προληπτικά σε αυτο-απομόνωση και θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ έως το τέλος της δεύτερης ημέρας. Εάν είναι αρνητικό θα είναι ελεύθεροι να κινηθούν διαφορετικά θα παραμένουν σε καραντίνα.
Και οι δύο χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα της νέας παραλλαγής, με πρώτο το Ισραήλ και χθες τη Βρετανία, ενώ κρούσματα έχουν αναφέρει ακόμη η Γερμανία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Αυστραλία και το Βέλγιο. Οι περισσότερες δε χώρες έχουν επιβάλλει τα τελευταία 24ωρα απαγόρευση πτήσεων από αφρικανικές χώρες όπου έχει εντοπιστεί η παραλλαγή Όμικρον και περιορισμούς στους ταξιδιώτες.
Όσο δε η λίστα των χωρών όπου εντοπίζονται κρούσματα μεγαλώνει, δεν αποκλείεται τα μέτρα και οι περιορισμοί να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί όπως στην περίπτωση του Ισραήλ και της Βρετανίας.
Σημειώνεται πως σήμερα στο Λονδίνο αναμένεται να γίνουν νέες ανακοινώσεις μέτρων από το Υπ.Υγείας ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους –συνήθης πρακτική για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς της Σιν Μπετ.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικά είναι έναντι της παραλλαγής Όμικρον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19.
Όσο για την τεχνολογία παρακολούθησης, που έχει χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα για την ανάσχεση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020, αυτό που επιτρέπει είναι να εντοπίζεται κάθε τοποθεσία όπου κινήθηκε ο κάτοχός του τηλεφώνου, ώστε να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ περιόρισε νωρίτερα φέτος το εύρος χρήσης της, έπειτα από προσφυγές οργανώσεων υπεράσπισης αστικών και ατομικών δικαιωμάτων.
Ο εντοπισμός κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού σε διάφορες χώρες έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία και την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, επιδημιολόγοι τονίζουν πως τα μέτρα παίρνονται μάλλον αργά για να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον σε διεθνές επίπεδο.
Πηγές: Reuteres, BBC
ΣΧΕΤΙΚΑ
Δημοψήφισμα - ρίσκο στην Ελβετία: Ψηφίζουν σήμερα για άρση των μέτρων της πανδημίας
Παλάτσο Αντριάνο, η μικρή πόλη της Σικελίας με ποσοστό εμβολιασμού 104%
Νότιος Αφρική: Μας τιμωρείτε αντί να μας επαινείτε για τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον
Απελπισία και οργή πολιτών που πασχίζουν να εγκαταλείψουν τη Νότιο Αφρική για τις πατρίδες τους
Γερμανία: Πήγε να δώσει εξετάσεις οδήγησης...οδηγώντας
Ινδός που «αναστήθηκε» νύχτα στο ψυγείο νεκροτομείου γίνεται viral
Η Ikea ενοικιάζει ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στο Τόκιο για λιγότερο από 1 € το μήνα