Header Ads

Οι τρεις νόμοι που αλλάζουν την Ελλάδα – Νέος Αναπτυξιακός - Απολιγνιτοποίηση

Το δίμηνο Νοέμβριος και Δεκέμβριος του 2021, θα είναι καταλυτικό για το επενδυτικό μέλλον της χώρας μας, καθώς οι τρεις νόμοι που εισάγονται, έρχονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να αλλάξουν τον χάρτη των επενδύσεων στη χώρας, όπως ανέφερε ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά την παρουσίαση των τριών νομοσχεδίων, ο οποίος επισήμανε ότι «η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε επιχειρηματικά φιλική».

«Μειώνουμε τη γραφειοκρατία, εμπλέκουμε τους ιδιώτες ελεγκτές. Στις 60 μέρες θα γίνεται η εκκαθάριση των αιτήσεων και στις 100 μέρες η ένταξη στις επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «οι επενδύσεις στα data center θα κρίνει τις χώρες στο μέλλον.»

Ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση μιλά με μια γλώσσα, σε μια συχνότητα. Χρησιμοποιούμε πόρους από διαρθρωτικά ταμεία. Ξεκινούν όλα από 1-1-2022. Παράλληλα, θα εκκινήσει και ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων – πρώτη φορά από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα», τονίζοντας ότι θα υπάρξει πλέγμα εργαλείων για κίνητρα και στήριξη της επιχειρηματικότητας.

1ος Νόμος

Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς.

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή και η ψήφιση θα γίνει την Τρίτη 30 Νοεμβρίου. Θα φέρει μεγάλες επενδύσεις, όπως οι: Pfizer, Teamviewer και Cisco. Το Υπουργείο γνωρίζει που υπάρχουν προβλήματα και επιχειρεί να τα θεραπεύσει με αυτόν τον νόμο.

Ο Νίκος Παπαθανάσης χαρακτήρισε τον νόμο ως «βίβλο για τις στρατηγικές επενδύσεις». Μέχρι τώρα ο επενδυτής έπρεπε να περάσει από δύο νόμους και τώρα γίνεται ένας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, στις επενδύσεις.

Στον νόμο εισάγονται νέες κατηγορίες, γνωρίζοντας τις ανάγκες της εποχής, ώστε οι επενδυτές να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ρυθμίζει και τα χωροταξικά θέματα, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Παράλληλα, εισάγονται τα IPCE, διότι έχουμε μείνει πίσω στην Ευρώπη, κάτι που αφορά και το υδρογόνο.

Στις ιδιωτικές επενδύσεις προβλέπεται νέο πληροφοριακό σύστημα, θα είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Θα λειτουργήσει με τον νέο αναπτυξιακό νόμο. 

Όλα τα σχέδια άνω των 700.000 θα περνούν υποχρεωτικά σε ορκωτούς ελεγκτές σε όλα τα καθεστώτα.

Επενδυτικά έργα έως 1 εκατ. ευρώ σε Περιφέρειες και άνω του 1 εκατ. ευρώ θα υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σημαντικό είναι ότι στο πρώτο στάδιο ελέγχου θα δίνεται το 50-65% της ενίσχυσης, ενώ στις ξένες επενδύσεις θα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προσωρινής άδειας εγκατάστασης.

Τεχνοβλαστοί

Ο υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ανέφερε ότι υπήρχε χάος, νομική ασάφεια, κι έπρεπε να δημιουργηθεί ξεκάθαρο πλαίσιο που να βοηθήσει την έρευνα να μετατραπεί σε εμπορικό αποτέλεσμα. 

Ανέφερε ότι ο νόμος αποτελεί παράδειγμα καλής νομοθέτησης, διότι υπάρχει προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω. Στον νόμο, ορίζεται ποιες εταιρείες αποτελούν Τεχνοβλαστοί (SPIN OFF). Εντάσσονται στο Elevate Greece με γρήγορη διαδικασία.

2ος Νόμος

Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης

Ερχεται έως Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στη Βουλή και έως τις 8 Δεκεμβρίου θα ψηφιστεί. Ο νόμος για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, ενισχύει την σημαντική απόφαση της χώρας. Η Ευρώπη παρακολουθεί την Ελλάδα για τα βήματα που κάνει. Είναι ένα σύνθετο σχέδιο, πρόκληση για το Υπουργείο και τη χώρα, καθώς δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη σε τέτοια έκταση. «Από τον σχεδιασμό προχωρούμε από 1η Ιανουαρίου στην υλοποίηση», είπε ο Αδωνιες Γεωργιάδης.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι περνούμε σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ώστε να ξεφύγουμε από τη μονοκαλλιέργεια. 

Δημιουργείται νέα υπηρεσία δίκαιής αναπτυξιακής μετάβασης. Παράλληλα, δημιουργείται και εταιρεία Μετάβαση Α.Ε. που θα παραλάβει τα 146.000 στρέμματα από τη ΔΕΗ, θα μισθώνει τα εδάφη, διατηρώντας για το ελληνικό δημόσιο την κυριότητα και θα παρέχει υπηρεσίες υποδοχής επενδύσεων. «Επιθυμούμε σύντομα να ξεκινήσουν τα προγράμματα», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% της έκτασης θα δοθεί για χώρους αναψυχής, και το υπόλοιπο για καλλιέργειες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

3ος Νόμος

Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα ισχυρή ανάπτυξη

Ο πολύ σημαντικός νόμος έρχεται στη Βουλή εντός Δεκεμβρίου. Θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο με το νέο έτος.

Περιλαμβάνει 13 νέα θεματικά καθεστώτα ενισχύσεων, νέο Επιχειρείν που δεν υπήρχε μέχρι τώρα και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως οι ψηφιακοί νομάδες κ.ά. 

Παράλληλα, έρχεται Νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022 – 2027. Στόχος είναι, εκτός Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις να έχουν φορολογική απαλλαγή και ενίσχυση έως 80%.

Καταλήγοντας, ισχύουν όπως και στον πρώτο νόμο, τα σχέδια άνω των 700.000 ευρώ να περνούν υποχρεωτικά από ορκωτούς ελεγκτές σε όλα τα καθεστώτα, τα επενδυτικά έργα έως 1 εκατ. ευρώ σε Περιφέρειες και άνω του 1 εκατ. ευρώ στο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.