Κορονοϊός- Νέα μέτρα: Τι αλλαγές έρχονται από τη Δευτέρα

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η πανδημία, με μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό την Πέμπτη να τίθενται σε ισχύ από Δευτέρα.
Αναλυτικότερα, από Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες, ούτε και με την επίδειξη τεστ. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Επίσης, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του (Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου). Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά, ενώ ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων μέτρων, στα καταστήματα λιανικού εμπορίου το ωράριο διευρύνεται από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός αλλά και να παραμένουν ανοικτά περισσότερες ώρες. Το μέτρο δεν αφορά στα σουπερμάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία, ωστόσο εκεί διατηρείται ο περιορισμός στον αριθμό του κόσμου εντός χώρου, με όριο το ένα άτομο ανά εννέα τετραγωνικά μέτρα. Στους χώρους εργασίας οι ώρες προσέλευσης θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30.
Όπως σημειώνει η ΕΡΤ, σε κέντρα διασκέδασης, σε κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια και γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από την COVID-19 ενήλικοι. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στους χώρους αυτούς. Σε ανοιχτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, κομμωτήρια, χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους παρεμφερών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα. Παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει lockdown»
«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει lockdown, γιατί έχει και αυτό τις δικές του παρενέργειες. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε lockdown και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό, είναι ο εμβολιασμός», δήλωσε στον ΑΝΤ1 το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όπως συμπλήρωσε, «από την επόμενη χρονιά ο στόχος είναι ο κορονοϊός να εξελιχθεί σε μια ”βαριά γρίπη”. Είναι σημαντικό ότι εν μέσω αυτής της κατάστασης έχουμε καταφέρει να έχουμε ανοιχτά και την οικονομία και την κοινωνία και αυτό είναι σημαντικό. Γιατί το lockdown έχει αντίκτυπο και στην υγεία».
Ερωτηθείς γιατί δεν επιτρέπεται στον γενικό πληθυσμό να κάνει και πριν τους έξι μήνες την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η οδηγία που υπάρχει από τους ειδικούς είναι ότι η λεγόμενη «αναμνηστική» δόση θα πρέπει να γίνεται αφού συμπληρωθούν έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολίου, αναφέροντας πως «είναι σαν την οδηγία του γιατρού που λέει ότι αν πάρεις παυσίπονο θα πρέπει να περάσουν 8 ώρες για να πάρεις άλλο παυσίπονο».
Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, ο Γ.Γ. του Υπ. Υγείας είπε πως υπάρχει μια αναθέρμανση στα ραντεβού για την πρώτη δόση και σημείωσε πως «η συντριπτική πλειοψηφία θα κάνει την τρίτη δόση, είναι άνθρωποι που ήδη έχουν εμβολιαστεί».
«Η γενικότερη αντίληψη είναι πως αν κάποιος έχει κάνει μια δόση και έχει νοσήσει, θα κάνει και την «αναμνηστική» λεγόμενη, την τρίτη δόση», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, προαναγγέλλοντας ότι την Δευτέρα, στην τακτική ενημέρωση από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό.
«Τα εμβόλια όλων των εταιρειών καλύπτουν την μετάλλαξη Δέλτα σε ποσοστό άνω του 70%. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόσμος που έχει εμβολιαστεί και νοσεί, είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόσμος που έχει εμβολιαστεί και νοσηλεύεται. Ο εμβολιασμός συμβάλει και στην μείωση της μεταδοτικότητας του ιού και στην ηπιότερη νόσηση. Το εμβόλιο μας δίνει πολλαπλάσια προστασία και πρέπει όλοι να εμβολιαστούν», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Για τους εμβολιασμούς κατ΄ οίκον έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση και δεν υπάρχουν αναμονές, όπως ανέφερε ο Γ. Γ. του Υπ. Υγείας, λέγοντας ακόμη ότι μπορεί να μην λαμβάνει δημοσιότητα, αλλά «είναι πάρα πολλές οι κινητές ομάδες που βγαίνουν σε χωριά και πόλεις, έξω από εκκλησίες, σε πλατείες. Είναι περίπου 350 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που επιχειρούν κάθε ημέρα».
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται άνοδος των εμβολιασμών, ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση περίπου 900.000 πολίτες. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθημερινά την τελευταία εβδομάδα περίπου 70.000 πολίτες κατά μέσο όρο κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση, ενώ αναμένεται περαιτέρω ώθηση μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας στο emvolio.gov.gr, για τον έγκαιρο προγραμματισμό ραντεβού για την αναμνηστική δόση 15 μέρες νωρίτερα από την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση.
Στο μεταξύ, στο «κόκκινο» παραμένουν τα νοσοκομεία στην βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη: Όπως ανέφερε η κ. Παγώνη στον ΣΚΑΪ το Σάββατο, η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας ) έχει αγγίξει το 99%, ενώ στην επικράτεια αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 93%. Λίγο καλύτερα φαίνεται πως είναι τα πράγματα στην Αττική, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου του ΕΙΝΑΠ η κάλυψη των ΜΕΘ στην περιφέρεια αυτή ανέρχεται στο 88%
«Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα νοσοκομεία, δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ, διασωληνώνονται ασθενείς στους θαλάμους, η κόπωση του προσωπικού είναι αφάνταστη, έχουμε δώσει τα πάντα σε βάρος και της προσωπικής μας ζωής», είπε από πλευράς του στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», κληθείς να περιγράψει την σημερινή εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από την «μάχη» με τον κορονοϊό.
Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος, ερωτηθείς και για τους εμβολιασμένους που νοσούν, σημείωσε «βλέπουμε ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων να χάνουν την προστασία τους με την πάροδο του χρόνου. Βλέπουμε και ένα 10%-15% στους ασθενείς να είναι εμβολιασμένοι. Φωνάζουμε ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί πιο γρήγορα».
«Πέρσι χωρίς εμβόλιο και με μεγάλη στέρηση ελευθεριών φθάσαμε τους 100 νεκρούς. Φέτος με τους εμβολιασμούς και όχι τόσο μεγάλη στέρηση ελευθεριών, φθάσαμε τους 90 νεκρούς. Κάτι δεν πάει καλά», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως υπογράμμισε, «η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χτυπάνε την πόρτα του νοσοκομείου είναι ανεμβολίαστοι, που μετανιώνουν την τελευταία στιγμή, δυστυχώς».
Σχετικά με το εάν η κατάσταση έχει φθάσει στο σημείο να επιλέγεται ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν και θα μπουν σε ΜΕΘ, ο κ. Καπραβέλος είπε «η πληρότητα δεν έχει φθάσει το 99%. Η πληρότητα είναι στο 110%. Υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Έχει ξεπεραστεί το θέμα της διαλογής ασθενών. Διασωληνώνουμε σε θαλάμους, διασωληνώνουμε σε χειρουργεία», κάνοντας την ζοφερή εκτίμηση ότι «θα έχουμε μεγάλη αύξηση των θανάτων».