Header Ads

Κορονοϊός- Ευρώπη: Μόνο 54% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, στο 48% η χρήση μάσκας, λέει ο ΠΟΥ

Η Ευρώπη μένει πίσω στην προσπάθεια εμβολιασμού, και αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον θανάτους μέχρι την άνοιξη, προειδοποιεί εκ νέου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς η ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη εκ νέου με μια «επέλαση» του κορονοϊού.

«Έχουμε μόνο 54% του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη πλήρως εμβολιασμένους» είπε στο CNBC την Τετάρτη ο Ρομπ Μπάτλερ, εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, προσθέτοντας πως «περίπου ένα 45% είναι ανεμβολίαστοι ή όχι πλήρως εμβολιασμένοι, αυτό είναι ένα μεγαλύτερο ζήτημα για αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις αυτή τη στιγμή- η αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού».

Ο Μπάτλερ αναφέρθηκε επίσης και στη χρήση μάσκας, η οποία κινείται σε χαμηλά επίπεδα: Όπως είπε μιλώντας στο Sky News, μόλις το 48% του πληθυσμού στη συγκεκριμένη περιοχή (ο ΠΟΥ Ευρώπης καλύπτει 53 χώρες σε Ευρώπη και κεντρική Ασία) χρησιμοποιεί μάσκες, μα «αν το δούμε αυτό να αυξάνεται, θα δούμε και μειώσεις σε κρούσματα και θανάτους...αν βλέπαμε γενική χρήση μάσκας στο 95%, θα μπορούσαμε να σώσουμε περίπου 160.000 ζωές».

Από πλευράς του, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε πως η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας της Covid-19 εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια. Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξανά προς lockdown η Ευρώπη: Έκτακτα νέα μέτρα σε Ολλανδία και Κύπρο, προειδοποίηση από ECDC

«Βρισκόμαστε πίσω στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές (στην Ευρώπη)… ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων» και ενώ σε ορισμένες χώρες τα υγειονομικά συστήματα δέχονται ισχυρή πίεση, είπε από πλευράς του ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. «Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών, τονίζοντας: «Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν λοκντάουν».

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν, όταν ρωτήθηκε για τις νέες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου σε άτομα άνω των 40 ετών, είπε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να παραμείνει ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων και των πιο ευπαθών ομάδων.

Υπενθυμίζεται πως ο ΠΟΥ προειδοποίησε την Τρίτη πως επιπλέον 700.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από Covid-19 στην Ευρώπη ως τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το σύνολο πάνω από τα 2,2 εκατ., καλώντας παράλληλα τους πολίτες να εμβολιαστούν και να λάβουν αναμνηστικές (ενισχυτικές) δόσεις.

Οι θάνατοι συνολικά από την ασθένεια του αναπνευστικού στις 53 χώρες του ευρωπαϊκού τομέα του ΠΟΥ έχουν ήδη ξεπεράσει τα 1,5 εκατομμύρια, με τον ημερήσιο ρυθμό θανάτων να διπλασιάζεται από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, στους 4.200 ημερησίως.  «Αθροιστικά οι θάνατοι προβλέπεται να έχουν ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια ως την άνοιξη το επόμενο έτος, με βάση τις υπάρχουσες τάσεις» ανέφερε, προσθέτοντας πως η Covid-19 είναι πλέον το κορυφαίο αίτιο θανάτου στην περιοχή. Υψηλή ή ακραία πίεση στις ΜΕΘ αναμένεται σε 49 από τις 53 χώρες ως την 1η Μαρτίου, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων ατόμων, καθώς και «μειωμένης προστασίας που προκύπτει από το εμβόλιο» ήταν μεταξύ των των παραγόντων που προκαλούν τη μεγάλη εξάπλωση στην Ευρώπη, πλάι στην κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα και της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας. Ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και να κάνουν αναμνηστική δόση «εάν προσφέρεται».

«Κώδωνα κινδύνου» κρούει το ECDC

Πρόσφατα μοντέλα που εξετάστηκαν από το ECDC υποδεικνύουν πως η εν δυνάμει υγειονομική επιβάρυνση σε ΕΕ/ Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο από τη μετάλλαξη Δέλτα θα είναι πάρα πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός και αν τεθούν σε εφαρμογή επειγόντως μέτρα δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό.

Όπως αναφέρει σε μήνυμά της Άντρεα Άμον, διευθύντρια του ECDC, από τις αρχές του έτους έλαβε χώρα μια ταχεία ακολουθία προγραμμάτων εμβολιασμού σε ΕΕ και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που απέτρεψε επιτυχώς θανάτους και μείωσε νοσηλείες και μετάδοση. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα υποκατηγορίες πληθυσμού και ηλικιακές ομάδες όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλότερη από ότι θα ήταν επιθυμητό, ακόμα και σε χώρες με καλά ποσοστά. «Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά άτομα που κινδυνεύουν με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 που πρέπει να προστατέψουμε το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να εστιάσουμε επειγόντως στο να κλείσει αυτό το χάσμα ανοσίας, να παρέχουμε αναμνηστικές δόσεις σε όλους τους ενήλικες και να επαναφέρουμε μη φαρμακευτικά μέτρα» συμπληρώνει.

Όπως τονίζει η Άμον, αυτή τη στιγμή κάτω από το 70% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ/ Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου είναι πλήρως εμβολιασμένο, «κάτι που αφήνει ένα μεγάλο κενό που «δεν μπορεί να γεφυρωθεί ταχέως και αφήνει άφθονο χώρο για να εξαπλωθεί ο ιός». Δεδομένου ότι τα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία εναντίον της σοβαρής νόσησης, οι προβλέψεις δείχνουν πως ένας μεγάλος αριθμός των νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία θα είναι ανεμβολίαστα άτομα, ειδικότερα ανεμβολίαστοι σε ομάδες κινδύνου. «Το παρόν συνολικό επίπεδο λήψης εμβολίων σε ΕΕ/ Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ως εκ τούτου, θα είναι ανεπαρκές για τον περιορισμό της επιβάρυνσης από κρούσματα Covid-19 και νοσηλείες τους χειμερινούς μήνες, και οι χώρες με χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο».

Όπως υπογραμμίζεται, προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η αύξηση εμβολιασμών, μα ειδικά σε ηλικιωμένους, ευάλωτους και υγειονομικούς, ενώ οι χώρες «θα έπρεπε επίσης να σκέφτονται αναμνηστικές δόσεις σε όλους τους ενηλίκους, 18 και άνω, με προτεραιότητα στους άνω των 40. Αυτό για να αυξηθεί η προστασία απέναντι στη μόλυνση εξαιτίας της μειούμενης ανοσίας, που θα μπορούσε εν δυνάμει να μειώσει τη μετάδοση στον πληθυσμό και να αποτρέψει επιπλέον νοσηλείες και θανάτους. Η αναμνηστική δόση συστήνεται έξι μήνες μετά τη ολοκλήρωση του αρχικού κύκλου το νωρίτερο δυνατόν. Τα προγράμματα εμβολιασμού χρειάζονται χρόνο και η πλήρης επίδραση των εμβολίων λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Καθώς υπάρχουν κάποια στοιχεία για μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού με το πέρασμα του χρόνου απέναντι στη μόλυνση και τη μετάδοση, είναι επίσης σημαντικό να διατηρούμε ή να επαναφέρουμε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις» τονίζεται.

Σαφή προειδοποίηση απέστειλε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η νέα αξιολόγηση κινδύνου του ECDC είναι ξεκάθαρη: πρέπει να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς για να ελέγξουμε την πανδημία. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Αναμνηστικές δόσεις πρέπει να γίνουν διαθέσιμες για ενηλίκους, με προτεραιότητα στους άνω των 40 και τα ευάλωτα άτομα. Και ας κρατήσουμε αποστάσεις και μάσκες!». 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.