Header Ads

Δίκη ψευτογιατρού: Μπορεί μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου να έχει τελειώσει ή θα αφεθεί ελεύθερος;

Δίκη ψευτογιατρού: Μπορεί μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου να έχει τελειώσει ή θα αφεθεί ελεύθερος;

Δίκη ψευτογιατρού: Αδειάζει πλέον επικίνδυνα η «κλεψύδρα», που μετράει αντίστροφα το χρόνο για τη συμπλήρωση της 18μηνης προφυλάκισης του «ψευτογιατρού». Οι συνθήκες και τα χρονικά περιθώρια της πρωτοφανούς δίκης για τη δράση του ήταν εξαρχής εξαιρετικά δύσκολα.

Με την έναρξη της δίκης στις 12 Νοεμβρίου, οι προθεσμίες ήταν ήδη ασφυκτικές προκειμένου να υπάρξει απόφαση έως τις 16 Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει το 18μηνο της προφυλάκισης του ονομαζόμενου Dr. Kontos.

Οι καταθέσεις από περίπου 60 μάρτυρες– θύματα του, τους 17 κατηγορούμενους – μαζί με τον «ψευτογιατρό» στο εδώλιο κάθονται και άλλοι 16 κατηγορούμενοι ανάμεσά τους γιατροί, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων και ένας πρώην υπουργός – μαζί με τις αγορεύσεις απαιτούσαν εξαρχής σημαντικό αριθμό συνεδριάσεων.

Η νοσηλεία του με κορονοϊό και η έλλειψη εξουσιοδότησης προς τους δικηγόρους του δείχνουν να τινάζουν τη διαδικασία στον αέρα και πλέον το ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος έχοντας στην πλάτη του κατηγορίες για 12 θανάτους ασθενών και άλλες 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας φαντάζει κάτι περισσότερο από ορατό.

Μετά τις διακοπές στις δύο πρώτες συνεδριάσεις, αναφερόταν ότι δεν αποκλείεται και η σημερινή διαδικασία να λήξει χωρίς να υπάρξει πρόοδος με τις καταθέσεις θυμάτων και συγγενών τους – όπως προβλέπεται – καθώς πληροφορίες έλεγαν πως οι δικηγόροι δεν έχουν αποκτήσει ακόμη την απαιτούμενη εξουσιοδότηση από τον «ψευτογιατρό».

Αυτό θα σημάνει νέα διακοπή της συνεδρίασης και ορισμό καινούργιας καθώς τα χέρια των δικαστών θα είναι εν πολλοίς δεμένα, αφού χωρίς την παρουσία του κατηγορούμενου και χωρίς εξουσιοδότηση προς τους συνηγόρους θα χρειαστεί πιθανότατα να αναβάλουν για να μην τεθεί θέμα ακυρότητας της διαδικασίας.

Δίκη ψευτογιατρού: Οι αντιδράσεις της πολιτικής αγωγής και οι αιχμές του Δικαστηρίου

Για παρελκυστική τακτική με στόχο να διασφαλιστεί πως θα παρέλθει το 18μηνο κάνουν λόγο οι δικηγόροι της πολιτικής. «Έχουμε ανθρώπους που έχουν χάσει τα παιδιά τους, έρχονται από την επαρχία, πολλοί δεν έχουν χρήματα, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, να απορριφθεί το αίτημα του κατηγορουμένου διότι δεν υπάρχει αίτημα. Από την προηγούμενη συνεδρίαση, επί έντεκα μέρες, υπήρχε επαρκής χρόνος για να πάρουν οι δικηγόροι του, το πιστοποιητικό» είχε υπογραμμίζει ο Δημήτρης Κουσιουρής, συνήγορος των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους, τον 16χρονο Θεοδόση και τη 14χρονη Δέσποινα.

Για βεβήλωση των δικαιωμάτων των θυμάτων μίλησε ο Αλέξης Κούγιας, που εκπροσωπεί θύματα του Dr Kontos. «Να κριθεί δίκαια αλλά υπάρχουν και θύματα. Είναι βέβαιο ότι θα αφεθεί ελεύθερος. Για ποιο λόγο να εκτιθέμεθα στην ελληνική κοινωνία; Αρκετά έχει βασανίσει τον κόσμο. Κάνω έκκληση στους δικηγόρους του, να πάψουμε να εκτιθέμεθα» ανέφερε.

«Θεωρώ ότι θα έχουμε πρόβλημα. Θα αποφυλακιστεί. Κατηγορείται για 12 θανάτους και θα βγει και δεν αποκλείεται να καταφέρει να διαφύγει», σημείωσε έξω από τα δικαστήρια ο Στέλιος Σούρλας, δικηγόρος επίσης των θυμάτων.

Ενδεικτικές υπήρξαν οι αναφορές και του εισαγγελέα του Δικαστηρίου, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση και την απόφαση διακοπής της. «Το δικαστήριο πρέπει να λάβει μία δύσκολη απόφαση. Από τη μία έχουμε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να παρίσταται προκειμένου να υπερασπιστεί τον  εαυτό του και από την άλλη την ανάγκη για δικαίωση των θυμάτων.  Η ποινική δικονομία εμπεριέχει σταθμίσεις συμφερόντων και έννομων αγαθών, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όλα τα δικαιώματα πρέπει να μην ασκούνται καταχρηστικά» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Και πρόσθεσε: «Στην περίπτωση του covid-19, όπως όλοι γνωρίζουμε,  είναι αβέβαιη η  διάρκεια της νόσου, μία νοσηλεία μπορεί να κρατήσει και έξι μήνες. Και από την άλλη, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν στις φυλακές Κορυδαλλού και ήταν σε θέση να δώσει εξουσιοδότηση, επέλεξε να μην το κάνει. Εμείς, επειδή θέλουμε να ακούγεται και ο κατηγορούμενος, προτείνουμε να γίνει μία ακόμα προσπάθεια από τους δικηγόρους τους να εξασφαλίσουν μία εξουσιοδότηση. Να δοθεί μία διακοπή στη δίκη, όχι μέχρι να γίνει καλά, αλλά δύο με τρεις ημέρες, έτσι ώστε οι συνήγοροι υπεράσπισης να εξαντλήσουν κάθε μέσο προκειμένου να εξασφαλίσουν μία εξουσιοδότηση. Θεωρούμε ότι αυτό είναι δυνατόν με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων».

Πηγή: dikastiko.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.