Header Ads

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίζει για την παραπομπή Τραμπ σχετικά με την εισβολή στο Καπιτώλιο

Μία εβδομάδα αφού υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων συγκεντρώθηκε την Τετάρτη για να συζητήσει την παραπομπή του για τον ρόλο του στην εν λόγω επίθεση στην αμερικανική δημοκρατία, η οποία σόκαρε τη χώρα και άφησε πίσω της πέντε νεκρούς.

Τουλάχιστον πέντε Ρεπουμπλικανοί έχουν πει ότι θα ακολουθήσουν τους Δημοκρατικούς υπερψηφίζοντας άρθρο για την παραπομπή (impeachment) του- επίσημες κατηγορίες- ως προς την υποκίνηση εξέγερσης, επτά ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του και την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων δώσει την έγκρισή της, ο Τραμπ θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος που παραπέμπεται δύο φορές.

Εάν υπερψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων η παραπομπή του, θα αρχίσει δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, αν και είναι ασαφές κατά πόσον μια τέτοια δίκη θα μπορούσε να γίνει έγκαιρα για να επιφέρει καθαίρεση του Τραμπ. Στο μεταξύ, δυνάμεις της Εθνοφρουράς και της αστυνομίας έχουν παραταχθεί γύρω από το Καπιτώλιο για λόγους ασφαλείας.

Ο Στένι Χόγιερ των Δημοκρατικών είπε πως σκοπεύουν να στείλουν τις κατηγορίες, μόλις εγκριθούν, στη Γερουσία «το συντομότερο δυνατόν», και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κατονόμασε εννιά «impeachment managers» που θα παρουσίαζαν τις θέσεις της Βουλής κατά τη δίκη στη Γερουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπέρ της παραπομπής Τραμπ δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές

Η ασυνήθιστη ταχύτητα με την οποία κινούνται οι Δημοκρατικοί αντικατοπτρίζει τον εν εξελίξει κίνδυνο που αποτελεί ο Τραμπ για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κόμματος. Επίσης αυξάνει την πίεση στον Μιτς ΜακΚόνελ, των αρχηγό των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, για να εξετάσει το ενδεχόμενο άμεσης δίκης.

Ο ΜακΚόνελ έχει πει ότι δεν θα μπορούσε να αρχίσει δίκη μέχρι να επιστρέψει το σώμα από την παύση του, στις 19 Ιανουαρίου. Ωστόσο ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας, Τσακ Σούμερ, που προορίζεται να γίνει αρχηγός της πλειοψηφίας μετά την ανάληψη καθηκόντων δύο νεοεκλεχθέντων Δημοκρατικών γερουσιαστών από τη Τζώρτζια και την ορκωμοσία της Καμάλα Χάρις αργότερα μέσα στον μήνα, είπε σε δημοσιογράφους πως η Γερουσία θα μπορούσε να ανακληθεί για να χειριστεί το θέμα εάν συμφωνήσει ο ΜακΚόνελ.

Οι Δημοκρατικοί έχουν προχωρήσει με σκοπό ψηφοφορία για παραπομπή αφού ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς απέρριψε μια προσπάθεια να τον πείσουν να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ για την καθαίρεση του Τραμπ. Ωστόσο, εν όψει των προετοιμασιών της Βουλής για την ψηφοφορία, υπήρχαν ενδείξεις πως τα ερείσματα του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα αποδυναμώνονταν. Τουλάχιστον πέντε Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταξύ των οποίων η Λιζ Τσέινι, μέλος της ηγετικής ομάδας του κόμματός της, είπαν πως θα υπερψήφιζαν τη δεύτερη παραπομπή του- μια προοπτική που κανείς δεν πρόεδρος δεν αντιμετώπισε πέραν του Τραμπ. Επίσης, σε μια εξέλιξη διαφορετική από ό,τι συνήθως, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είπαν στα άλλα μέλη του κόμματος να καταψηφίσουν, υποστηρίζοντας πως είναι θέμα προσωπικής συνείδησης.

Την Τρίτη, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την εξέγερση της προηγούμενης Τετάρτης, ο Τραμπ δεν έδειξε να μετανιώνει για την ομιλία του πριν την εισβολή, όπου είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν για τη νίκη Μπάιντεν βαδίζοντας προς το Καπιτώλιο. «Αυτά που είπα ήταν απόλυτα κατάλληλα» είπε σε δημοσιογράφους.

(με πληροφορίες από Reuters)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.