Header Ads

Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο ΕΕ - AstraZeneca. Ποια τα κρίσιμα σημεία.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έδωσε τελικά στη δημοσιότητα τη σύμβαση που υπέγραψε με την Κομισιόν στις 27 Αυγούστου 2020 για την προμήθεια εμβολίων.

Μεταξύ άλλων στη σύμβαση γίνεται αναφορά σε τέσσερα εργοστάσια της εταιρείας εντός Ε.Ε., από όπου οφείλει αυτή να τροφοδοτεί την Ευρώπη, και σε αυτά περιλαμβάνονται και τα δύο βρετανικά εργοστάσια.

Αναφέρεται δε ότι η AstraZeneca έχει την ευθύνη να ενημερώνει εγκαίρως για οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων. 

Ακόμη προβλέπει ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, με την επιλογή για περαιτέρω 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν κατά πληθυσμιακή αναλογία.

Η ανακοίνωση για την δημοσιοποίηση της σύμβασης ήρθε από την Κομισιόν, η οποία μάλιστα χαιρετίζει τη δέσμευση της βρετανό-σουδικής εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια στη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια.

«Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά στοιχεία για να βοηθηθεί η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο Ε.Ε....Η σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα περιέχει αναδιατυπωμένα μέρη που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων. Η σύμβαση AstraZeneca είναι η δεύτερη που δημοσιεύεται, αφού η CureVac συμφώνησε να δημοσιεύσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» αναφέρει η ανακοίνωση. 

 

 

Πριν την δημοσίευση της συμφωνίας η πρόεδρος της Κομισιόν, αναφέρθηκε στο συμβόλαιο τονίζοντας πως αυτό περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους και προβλέπει την παράδοση συγκεκριμένων ποσοτήτων εμβολίων. ″Υπάρχουν δεσμευτικές παραγγελίες και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο”.

Η ίδια εξήγησε ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

“H AstraZeneca μας είχε επίσης διαβεβαιώσει ξεκάθαρα στο συμβόλαιο ότι καμία άλλη υποχρέωση δεν θα την εμπόδιζε να τηρήσει το συμβόλαιο αυτό”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.