Header Ads

Μάσκα, γάντια, 6 και Save your hood

.

Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, εθελοντές της ομάδας Saveyourhood, αψήφησαν το κρύο και κατάφεραν να μαζέψουν από την ακτή Α’της Γλυφάδας, περισσότερα από 500 πλαστικά καλαμάκια και γόπες τσιγάρων, πλαστικούς αναδευτήρες, καπάκια, αναπτήρες και κάθε λογής βλαβερά απορρίμματα για το περιβάλλον. Ακόμα υπάρχουν αποτσίγαρα στην ακτή, αλλά έστω μια ποσότητα κατέληξε εκεί που ανήκει. Στα σκουπίδια.

Για όσους δεν ξέρουν ήδη την ομάδα Saveyourhood, δημιουργήθηκε από το νεαρό Βασίλη Σφακιανόπουλο με στόχο να συντονίζει ατομικές και ομαδικές πρωτοβουλίες καθαρισμού και ανακύκλωσης σε δάση, πάρκα, λόφους, ακτές και γειτονιές σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη δράση της ομάδας πραγματοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας το Νοέμβρη του 2020 με μόλις 7 άτομα. Πολύ σύντομα, χάρη στη τεράστια αποδοχή και πρωτοβουλία πολιτών κάθε ηλικίας, η ομάδα Saveyourhood, τώρα δραστηριοποιείται σε κάθε γειτονιά πανελλαδικά με 1681 ενεργούς εθελοντές, 8100 μέλη και 213 πραγματοποιημένες δράσεις ως σήμερα. Τα νούμερα αυτά αυξάνονται καθημερινά. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, πραγματοποιήθηκαν 34 δράσεις και συγκεντρώθηκαν 124,890 λίτρα απορριμμάτων από 332 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Στυλίδα, Βόλος, Ιωάννινα, Αμοργός, Κεφαλονιά, Σύρος κ.α.). 

Είναι απλό. Όσοι ενδιαφέρονται, γίνονται μέλη στο κλειστό facebookgroupSaveyourhood και κάθε εβδομάδα μέσω polls, μπορούν να κάνουν προτάσεις με τις περιοχές τους για σημεία που θεωρούν ότι χρειάζονται δράση καθαρισμού και ανακύκλωσης. Αυτό είναι το www.facebook.com/groups/saveyourhood. Διοργανώνονται on-line οι εβδομαδιαίες δράσεις, καθώς οι τοποθεσίες, μέρες και ώρες ανακοινώνονται επίσημα, ώστε να ενημερωθεί και να συμμετάσχει οποιοσδήποτε επιθυμεί ανεξάρτητα αν είναι μέλος ή όχι. Στέλνοντας λοιπόν μήνυμα στο 13033 τον κωδικό 6, απλά γυμναζόμαστε με το να μαζεύουμε λίγα σκουπίδια από σημεία που ο καθένας αγαπάει για όση ώρα μπορεί, τηρώντας πάντα τα μέτρα κατά της μετάδοσης του covid-19. 

Η ομάδα Saveyourhood, όπως και άλλες ομάδες εθελοντισμού, δεν προάγει μόνο την περιβαλλοντική συνείδηση, αλλά και τη συλλογικότητα, τη στοχοθέτηση και την ενεργή συμμετοχή, σε μία εποχή που όλοι το έχουμε ανάγκη. Ναι, πιθανόν να γεμίσει ξανά σκουπίδια η περιοχή που με τόσο κόπο καθάρισαν οι εθελοντές, αλλά ο κάθε εθελοντής έχει γίνει κρίκος σε μια ανθρώπινη αλυσίδα καλού. Μία αλυσίδα που όλο και μεγαλώνει και είναι άκρως αναγκαία για το περιβάλλον. Έχει επιλέξει να δράσει για κάτι που έχει σημασία, είναι ο ίδιος η αλλαγή που θέλει να δει. 

Εκτός από τις δράσεις περισυλλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων, ο καθένας μπορεί να διαδώσει το μήνυμα, να δωρίσει σακούλες και γάντια για τις δράσεις, να ενημερωθεί για περιβαλλοντικά ζητήματα, να επιλέξει να μην πετάξει τη γόπα του μολύνοντας το έδαφος με χιλιάδες τοξικές ουσίες ή τα σκουπίδια του όπου να’ναι.

Κάν’το κι εσύ. 

(Στη Μαρία και το Στέλιο, που ήρθαν από άλλη περιοχή μες στο καταχείμωνο να μαζέψουμε σκυμμένοι αποτσίγαρα και πλαστικά στην παραλία και όλους τους εθελοντές του Saveyourhood που κάνουν τον κόσμο ομορφότερο). 

#saveyourhood

#adifferent6  

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.