Header Ads

Ξεκινά η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Πελοποννήσου»

TERNA

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα της εποχής μας, καθώς έχει σχέση με το περιβάλλον. Στο ζήτημα αυτό, η Ελλάδα έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω, σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όμως φαίνεται ότι η κατάσταση θα αλλάξει πολύ.

Τουλάχιστον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά όχι σε όλη, καθώς δύο νομοί (Αχαϊα, Ηλεία) εντάσσονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ένα από τα στρεβλά που συμβαίνουν στον τόπο μας), από την προηγούμενη διοίκηση είχε «μπει το νερό στ’ αυλάκι», προκειμένου να κατασκευαστεί σύγχρονη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων.

Το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο θα λύσει οριστικά το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, είναι έτοιμο να υλοποιηθεί, καθώς υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», μεταξύ της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, εταιρείας του ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τις υπογραφές έβαλαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μανώλης Μαραγκουδάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, Γιώργος Αγραφιώτης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, ενώ λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων.   

«Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατέχει ηγετικό ρόλο στον τομέα της πράσινης – κυκλικής οικονομίας. Η εταιρεία πρωταγωνιστεί στον κλάδο, εισάγοντας διαρκώς νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και  τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Φιλοδοξούμε το έργο αυτό να είναι το καλύτερο, αποδοτικότερο και οικονομικότερο έργο ΣΔΙΤ για το κοινωνικό σύνολο και παράλληλα να αποτελέσει πόλο έλξης για την εκπαίδευση φοιτητών και μαθητών. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τόσο την πολιτική ηγεσία που μας τιμά με την παρουσία της, όσο και τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ότι η εταιρεία μας διαθέτει την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την οικονομική δυνατότητα και πάνω από όλα τη θέληση και την κουλτούρα για να υλοποιεί και να διαχειρίζεται άρτια έργα, που ολοκληρώνονται στην ώρα τους. Τέλος, επειδή ο θεσμός των ΣΔΙΤ εξ’ ορισμού προϋποθέτει την άριστη συνεργασία Αναθέτουσας Αρχής και Αναδόχου, εύχομαι σε όλους μας καλή συνεργασία και καλή δουλειά», ανέφερε ο Μανώλης Μαραγκουδάκης.

Εκ μέρους του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης, ο κ. Γιώργος Αγραφιώτης, επισήμανε ότι: «από αύριο ξεκινάμε την υλοποίηση της σύμβασης και στον προβλεπόμενο χρόνο θα παραδώσουμε το έργο που φιλοδοξεί να λύσει για πολλά χρόνια το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι πολίτες της Πελοποννήσου έχουν πάρει ήδη μια πρόγευση του αποτελέσματος από το αντίστοιχο έργο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Ήπειρο, το έργο της χρονιάς 2018. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι το δικό τους έργο θα είναι ακόμα καλύτερο. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, απαντάμε στα προβλήματα με τεχνική αρτιότητα αλλά και περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους πολίτες και τον τόπο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με αυτό το έργο εισέρχεται στην εποχή της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων με σύγχρονες εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας. Καλή επιτυχία και καλή δουλειά σε όλους μας».

Η σύμβαση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κορινθία και Αργολίδα. Επίσης, σύμφωνα με το σχεδιασμό του, θα παράγει πράσινη ενέργεια με αποτέλεσμα να αποτελεί περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Επίσης, προβλέπεται να μειώσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων αποτρέποντας παράλληλα το ενδεχόμενο προστίμων.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 28 έτη και περιλαμβάνει τη διετή κατασκευαστική περίοδο και την 26ετή περίοδο λειτουργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον 10ο μήνα από την έναρξη ισχύος της σύμβασης προβλέπεται η έναρξη μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της αναδόχου εταιρείας.

Το ύψος της  επένδυσης  ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ.

Στο έργο αναμένεται να δημιουργηθούν 600  θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας.

Με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις κείμενες και ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος και προβλέπεται βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών υγείας των πολιτών. Η υλοποίηση του έργου με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής επιλύει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προφανή οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.