Header Ads

"Πρόβλημα" εάν όντως η AstraZeneca ευνόησε τη Βρετανία, λέει ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας ζήτησε «σαφήνεια και διαφάνεια» στην υπόθεση των καθυστερήσεων των παραδόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, κάνοντας λόγο για «πρόβλημα», εάν αποδειχθεί ότι η Βρετανία ευνοήθηκε.

«Δεν θέλω να μπλέκω σε υποψίες, σε συνωμοσίες, αλλά (…) να υπάρχει σαφήνεια και διαφάνεια», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον, καλεσμένος στην εκπομπή “Les enfants de la République” του Radio J, που θα μεταδοθεί αύριο το πρωί.

«Εάν υπάρχει ένα βιομηχανικό πρόβλημα, αυτό μπορεί να γίνει, το κατανοούμε», εξήγησε. Όμως, «εάν υπάρξει μια προτίμηση προς τους Βρετανούς, αυτό είναι ένα πρόβλημα».

«Πρόκειται για σοβαρές κατηγορίες, επομένως δεν γίνονται ελαφρά τη καρδία», σημείωσε ο Γάλλος υφυπουργός. «Δεν λέω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, όμως εάν είχαμε ένα πρόβλημα και ευνοούσαν άλλους προορισμούς, άλλες χώρες από εμάς, εκεί θα υπερασπιζόμασταν τα συμφέροντά μας», συμπλήρωσε, αναφέροντας πιθανές κυρώσεις, ήτοι την άρνηση να παραγγελθούν επιπλέον δόσεις από το εργαστήριο.

Η AstraZeneca έχει προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων. Οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψαν με την εταιρεία για να της υπενθυμίσουν τη δέσμευσή της να «παράγει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου».

«Να προκρίνουμε τη διαφάνεια, να υψώσουμε τους τόνους, αυτό πρέπει να γίνει», εκτιμά ο Κλεμάν Μπον, εμμένοντας στην αναγκαιότητα η ΕΕ να διατηρήσει μια ισχυρή κοινοτική πολιτική στο θέμα αυτό.

«Θα υπερασπιστώ με νύχια και με δόντια αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο στην αγορά των εμβολίων», τόνισε.

«Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν κάθε ευρωπαϊκή χώρα έκανε τα τηλεφωνήματά της για να διαπραγματευτεί τις δόσεις, δεν θα κερδίζαμε υποχρεωτικά από αυτόν τον ανταγωνισμό. Θα ήταν πόλεμος στην Ευρώπη, ενδεχομένως ακόμη και κυριολεκτικά».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.