Header Ads

Τα έξι καλύτερα και τα τέσσερα χειρότερα πιάτα που μπορούμε να μαγειρέψουμε με μοσχαρίσιο κιμά

Ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και πιο εύχρηστα υλικά που μπορούμε να έχουμε στην κουζίνα μας. Μόνο που η λάθος χρήση του μπορεί να μας οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Έτσι λοιπόν επαγγελματίες σεφ μοιράζονται μαζί μας προτάσεις για τους ιδανικούς τρόπους μαγειρέματος ενώ παράλληλα μας συστήνουν πιάτα που καλό θα ήταν να αποφύγουμε.  Εδώ είναι έξι από τα καλύτερα και τέσσερα από τα χειρότερα πιάτα που μπορούμε να μαγειρέψουμε με μοσχαρίσιο κιμά. 

Η σάλτσα μπολονέζ με ζυμαρικά είναι απλή και νόστιμη

Για την Πάλακ Πατέλ από το Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης (Institute of Culinary Educationτων Ηνωμένων Πολιτειών, η σάλτσα Μπολονέζ με ζυμαρικά αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα της πιάτα, ιδίως για μέσα στην εβδομάδα λόγω της απλότητας της συνταγής, τόσο κατά το μαγείρεμα όσο και από τον συνδυασμό - χρήση των υλικών.

«Μαγειρεύεται εύκολα, ενώ ακόμα και αν περισσέψει μπορούμε κάλλιστα να την φυλάξουμε στην κατάψυξη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να συνδυάσουμε τον μοσχαρίσιο κιμά με ντομάτα και μυρωδικά. Απλά το αφήνουμε να ψηθεί σε πολύ χαμηλή φωτιά».

Άλλωστε υπάρχει και μία πιο λάιτ εκδοχή, ιδανική για το καλοκαίρι. Αυτή, με φρέσκια ντομάτα.

Μεξικάνικα τάκος με κιμά

Η σεφ Τζέσικα Ραντάουα από τον ιστότοπο «The Forked Spoon» που παρέχει λογιών λογιών συνταγές, λατρεύει την γέμιση με κιμά για τα μεξικάνικα τάκος, καθώς την θεωρεί τον τέλειο συνδυασμό.

«Τα τάκος με κιμά μαγειρεύονται εύκολα και έχουν μοναδική γεύση. Άλλωστε μπορούμε επιλέγοντας άπαχο κρέας να δημιουργήσουμε ένα ελαφρύ πιάτο».

Σιγοβράζουμε τον κιμά με σάλτσα ντομάτας, ενώ προσθέτουμε μπαχάρια όπως μπούκοβο, πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη και κύμινο. Στην συνέχεια γαρνίρουμε με μαρούλι και ψιλοκομμένα λαχανικά ενώ το τριμμένο τυρί απλά απογειώνει την γεύση.

Ρύζι κέιτζουν - ένα οικονομικό και χορταστικό γεύμα

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο της Λουιζιάνα μαγειρεμένο με καρυκευμένο ρύζι, ψιλοκομμένες πιπεριές και μπαχάρια.

«Το ρύζι κείτζουν είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, εξηγεί η Τζέσικα Ραντάουα. «Αν και είναι συνήθως γνωστό ως πικάντικο πιάτο, μπορούμε να παραλείψουμε τα πικάντικα συστατικά όπως τις πιπεριές χαλαπένιο σε περίπτωση που δεν είμαστε λάτρεις των καυτερών γεύσεων».

Πέρα από το γεγονός πως το ρύζι κέιτζουν είναι ιδανικό για μεγάλες ή μικρές παρέες, μπορούμε να το μαγειρέψουμε και με διαφορετικά είδη κρέατος, όπως μπριζόλα που μας έχει περισσέψει, λουκάνικο αλλά και στομάχι από κοτόπουλο.

Κεφτέδες - Ενα πιάτο που όλοι αγαπάμε

Η σεφ Μίλα Φέρμαν και συνεργάτης τους ιστότοπου συνταγών «Girl and the Kitchen», υποστηρίζει πως οι κεφτέδες είναι το ιδανικό πιάτο για την χρήση του μοσχαρίσιου κιμά.

«Τα κεφτεδάκια είναι από τα πιάτα εκέινα που μπορείς να τα μαγειρέψεις με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Είναι εύκολοι στην δημιουργία και πάντα αποτελούν την ατραξιόν στο Κυριακάτικο τραπέζι».

Είτε τα μαγειρεύουμε με τον κλασσικό τρόπο με σάλτσα ντομάτας, σκέτα με λεμόνι ακόμα και τα φημισμένα Σουηδικά, θέλουμε ο κιμάς μας να έχει λίγο λίπος, αφού αυτό είναι που θα τα διατηρήσει ζουμερά και τρυφερά.

Προσθέτουμε κιμά στην σούπα για περισσότερη πρωτεΐνη

Αποτελεί την πιο εύκολη λύση σε περίπτωση που μας έχει περισσέψει μοσχαρίσιος κιμάς.

«Ο κιμάς στην σούπα δεν είναι μόνο προνόμιο του γνωστού πιάτου «τσίλι κον κάρνε», λέει η Μίλα Φέρμαν. «Προσθέτουμε μοσχαρίσιο κιμά - ακόμα καλύτερα κεφτέδες - στην σούπα μας μαζί με μπολικα λαχανικά για ένα πλήρες γεύμα».

Λαζάνια και παστίτσιο

Αποτελούν ιδανικά πιάτα με κιμά αφού είναι πλούσια σε γεύση.

«Ιδίως τα λαζάνια, γιατί μπορούμε να προσθέσουμε διαφόρων ειδών λαχανικά, όπως μανιτάρια, κολοκύθα κίτρινη αλλά και καλαμπόκι. Και αν θέλουμε να ετοιμάσουμε ένα διαφορετικό μπραντς, σερβίρουμε τα λαζάνια με ένα τηγανητό αυγό από πάνω», λέει η Πάλακ Πατέλ 

Αποφεύγουμε τον πακεταρισμένο κιμά σε μπέργκερς

Οπως μας εξηγεί η Πάλακ Πατέλ, η αγορά πακεταρισμένου κιμά από το ράφι των σούπερ μάρκετ, είναι λάθος επιλογή για να μαγειρέψουμε μπιφτέκια ή μπέργκερς.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το είδος κιμά που αγοράζουμε. Ο κιμάς που έχει πακεταριστεί εκ των προτέρων δεν είναι φρεσκοκομμένος, με αποτέλεσμα να έχει στεγνώσει αφού έχει απωλέσει μέρος της υγρασίας με συνέπεια να είναι μαστιχωτός».

Επιλέγουμε φρεσκοκομμένο κιμά από τον χασάπη, κατά προτίμηση σπάλα αφού έχει περισσότερο λίπος, με αποτέλεσμα τα μπιφτέκια μας και τα μπέργκερ μας να είναι ζουμερά.

Η λάθος επιλογή για Μοσχαράκι Στρογκανόφ

Το Μοσχαράκι Στρογκανόφ, μαγειρεύεται με κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος και με σάλτσα σμετάνα που είναι μία ξυνή κρέμα. Υπάρχουν όμως και παραλλαγές της κλασσικής συνταγής όπως αυτές που χρησιμοποιούν κιμά. Δυστυχώς αυτή είναι μία δύσκολη συνταγή στην μαγειρική της.

«Είναι πολύ κλασσική συνταγή για να χρησιμοποιήσουμε μοσχαρίσιο κιμά. Συχνά καταλήγει να βγεί το κρέας στεγνό και τα ζυμαρικά παραβρασμένα», εξηγεί η Πάλακ Πατέλ.

Για να συμπληρώσει ότι αν η αναλογία κρέμας και κιμά δεν είναι ισορροπημένη, τότε καταλήγουμε να έχουμε ένα πιάτο κρεμώδες με τον κιμά γεμάτο υγρά, με υφή σαν λάστιχο.

Το στέικ ταρτάρ είναι δύσκολο να μαγειρευτεί σπίτι και όχι πάντα υγιεινό

Πρόκειται για ένα πιάτο όπου ο ωμός κιμάς σερβίρεται με κρόκο από αυγό από πάνω.

Καλό είναι στο σπίτι να αποφεύγουμε την κατανάλωση του στέικ ταρτάρ για λόγους υγιεινής.

«Σε αντίθεση με άλλες συνταγές ωμού κρέατος από όλο τον κόσμο, το στέικ ταρτάρ δεν περιλαμβάνει όξινο χυμό εσπεριδοειδών», λέει η Τζέσικα Ραντάουα. Ο όξινος χυμός εσπεριδοειδών μπορεί να κάνει το κρέας να φαίνεται κάπως μαγειρεμένο, αλλά στην πραγματικότητα δεν το καθιστά απολύτως ασφαλές για κατανάλωση.

Για να προσθέσει ότι, «Το άψητο κρέας μπορεί να έχει τόσο επικίνδυνα παράσιτα όσο και δυνητικά απειλητικά για τη ζωή βακτήρια».

Απφεύγουμε τον ζεστό κιμά σε κρύες σαλάτες

Υπάρχουν σαλάτες με μοσχαρίσιο κιμά. Μόνο που η κρύα σαλάτα σε συνδυασμό με το ζεστό κιμά δεν είναι το «τέλειο ζευγάρι», αφού το λίπος κρυώνει και πήζει.

«Το αποφεύγουμε καθώς το λίπος που έχει ο κιμάς παγώνει με αποτελέσμα να πήξει».

Αν θέλουμε να ετοιμάσουμε μία σαλάτα με κιμά τότε φροντίζουμε να τον προσθέσουμε κρύο. 

Πηγή: Insider.com

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.