Header Ads

Κόπωση από το lockdown, παράπονα στην αγορά και οικονομικά αδιέξοδα

Αναβρασμός επικρατεί στην αγορά της Αττικής και όχι μόνο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων στην περιφέρεια πιθανότατα να καταστήσει επιτακτική την εκ νέου επιβολή σκληρότερων μέτρων τη στιγμή που το λιανεμπόριο φαίνεται πως παρά την έναρξη των εκπτώσεων και τα ανοιχτά καταστήματα δεν είδε σημαντική ενίσχυση στο ταμείο. 

Την ίδια στιγμή, ο κλάδος της εστίασης που παραμένει κλειστός για τρίτο μήνα είναι σε αναβρασμό αφού παρά τις πληροφορίες για άνοιγμα τέλη Μαρτίου, τίποτε δεν μπορεί να είναι βέβαιο, ειδικότερα μάλιστα όσο τα κρούσματα αυξάνουν ξανά και το πρόγραμμα εμβολιασμού πηγαίνει πίσω αναγκαστικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ λόγω καθυστερήσεων στην παραγωγή. 

Ειδικότερα οι εστιάτορες σε ένδειξη διαμαρτυρίας θέλουν ν παραδώσουν (κυριολεκτικά) τα κλειδιά των καταστημάτων τους δηλώνουν στο Μαξίμου οι εστιάτορες.

Την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 στις 10 πμ θα πραγματοποιηθεί συλλογή κλειδιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης απ′ όλη την Ελλάδα, με σκοπό την παράδοσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και αντιπροσώπων της εστίασης απ′ όλη την Ελλάδα.

Σκοπός της δράσης, όπως σημειώνει η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων, είναι «η μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου».

 

Αντιδράσεις και από το λιανεμπόριο

«Τρεις δρόμοι και πέντε αλυσίδες, δημιούργησαν λάθος εικόνα για έναν κλάδο με καταστήματα και επιχειρηματίες που σέβονται απόλυτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οδηγώντας στον άδικο διαχωρισμό του click away και click in shop, στις κόκκινες περιοχές», σημειώνει σε δήλωσή του με αφορμή την  ανακοίνωση των μέτρων που αφορούν στην αγορά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

Ο κ. Καφούνης υπογραμμίζει ότι το εμπόριο διεκδικεί την σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και την γενναία στήριξη των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Με την μάχη που δώσαμε, αποφύγαμε το καταστροφικό τρίτο lock down που προσπαθούσαν να μας επιβάλουν ειδικοί και μη και θα οδηγούσε σε οριστικό λουκέτο τις μισές επιχειρήσεις. Αποδείξαμε ότι το δίλημμα δεν είναι λιανεμπόριο ή δημόσια υγεία αλλά κλειστό λιανεμπόριο και όλοι οι υπόλοιποι τομείς ανεξέλεγκτοι και κρατήσαμε τις αγορές σε όλη την χωρά ανοικτές. Τρεις δρόμοι και πέντε αλυσίδες, δημιούργησαν λάθος εικόνα για έναν κλάδο με καταστήματα και επιχειρηματίες που σέβονται απόλυτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οδηγώντας στον άδικο διαχωρισμό του click away και click in shop, στις «κόκκινες» περιοχές.

Ως ο ισχυρότερος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, θα παραμείνουμε ισότιμα στο τραπέζι των προτάσεων, διεκδικώντας την σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα και βέβαια, την γενναία στήριξη των επιχειρήσεων που καταγράφουν τεράστιες απώλειες με ουσιαστική ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, διατήρηση της επιδότησης ενοικίων, χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρούς, επιδοτήσεις για εκσυγχρονισμό και βέβαια θαρραλέα ρύθμιση και κούρεμα του τεράστιου χρέους που έχουμε κρύψει κάτω από το χαλί».

 

Γεωργιάδης: Μπορεί να χρειαστούν πιο σκληρά  μέτρα

Στο  μεταξύ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ληφθούν περαιτέρω και αυστηρότερα μέτρα, αν δεν τηρηθούν τα υφιστάμενα από τους πολίτες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ’Αδωνις Γεωργιάδης. 

«Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν, θα πάμε σε αυστηρότερο lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «κανένας μας δεν πίστευε ότι θα είχαμε απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς μέχρι το Μάιο». 

«Θέλουμε με υγειονομική ασφάλεια να δίνουμε ανάσες  στην αγορά», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης συμπληρώνοντας ότι «ο τζίρος την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος του  λιανεμπορίου ήταν πολύ μεγάλος και παρουσίασε αύξηση 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι». 

Σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις και τη λήψη μέτρων, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να αναπροσαρμόζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα και να δρα προληπτικά. «Εμείς ως κυβέρνηση  θέλουμε να προηγούμαστε της πανδημίας  και όχι να την ακολουθούμε» υπογράμμισε. 

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.