Header Ads

Πάλι βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Η Κυπριακή Κυβέρνηση «φρόντισε» ώστε να «παγώσει» η πλέον ευνοϊκή δυναμική στην ΕΕ για επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων στην Τουρκία. Ένας αδύνατος και ευάλωτος Ν. Αναστασιάδης -με τις αλλοπρόσαλλες θέσεις του στο Κυπριακό-, τρέμει μπροστά στους ξένους (Γεν. Γραμματέα ΟΗΕ, ΕΕ κ.ά.) να θέσει τα αυτονόητα και οι «άτυπες» συνομιλίες ξεκινούν στο Κυπριακό, χωρίς δέσμευση για τήρηση του συμφωνηθέντος πλαισίου.

Έτσι, ο κατοχικός εγκάθετος αναφέρεται σε συνομοσπονδία δύο κρατώνκαι ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ σε «τουρκοκυπριακή διοίκηση στην βόρεια Κύπρο», εννοώντας την παράνομη, σύμφωνα με αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, υποτελή διοίκηση των κατεχομένων στην Τουρκία, αλλά στην Λευκωσία επικρατεί σιωπή! Επιπλέον, όσοι μέχρι πρόσφατα διακήρυτταν ότι, ”εάν στις συνομιλίες η τουρκική πλευρά θέσει θέματα έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο, ο ΟΗΕ θα την καταδικάσει”, τώρα σιώπησαν. Ξέρουν ότι δεν έγινε κι ούτε θα γίνει.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσοι πιστεύουμε στηο εργαλείο των κυρώσεων, εργαστήκαμε συλλογικά με μεθοδικότητα, ώστε, αξιοποιώντας τις εξελίξεις, έγινε κατορθωτό να βρίσκεται στο προσκήνιο το αίτημα για κυρώσεις.

Ακόμη και η Μέρκελ, η οποία εμποδίζει τις κυρώσεις, επικρίθηκε εντός και εκτός Γερμανίας. Ενώ όμως για σχεδόν ένα χρόνο Λευκωσία και Αθήνα εμφανίζονταν να ζητούν επιβολή κυρώσεων, υποχωρούσαν στην πρώτη πίεση. Τώρα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο 2021, ο δρομολογημένος ”άτυπος” διάλογος στο Κυπριακό και οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, εκτροχιάζουν την δυναμική των κυρώσεων. Μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου πιστώνει την Τουρκία με θετικές ενδείξεις για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, ενώ ο Ν. Αναστασιάδης εκφωνεί διάγγελμα για την διαφθορά επιρρίπτοντας ευθύνες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για… ψιθυρολογία! Ως να μην γνωρίζουμε τις διασυνδέσεις του Προεδρικού με τα κανάλια, ως να μην υπήρξε ο συμπέθερος, οι θυγατέρες κι ο ”γαμπρός”, ως να μην υπήρξαν ποτέ Ρώσοι και Σαουδάραβες πελάτες με τα ιδιωτικά αεροπλάνα και πώληση διαβατηρίων.

Το πόσο κέρδισε η Τουρκία το θέτει ο Max Hoffman (National Security and International Center) σε πρόσφατη συνέντευξή του: Ο Ερντογάν θα εμφανιστεί με θετικές κινήσεις στην ΕΕ, για να αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων που θα πλήξουν την προβληματική τουρκική οικονομία. Όταν αυτό επαληθεύτηκε, η Λευκωσία ... ανταποκρίθηκε με δύο ”δώρα” στην Τουρκία: η δυναμική για ουσιαστικές κυρώσεις πάγωσε και, επιπλέον, οι παράνομες τουρκικές απαιτήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ως μέρος μιας διμερούς διαφοράς που απαιτεί τον δικό μας συμβιβασμό. Πάλι καταφέραμε να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας.

Παρεμπιπτόντως, τις προάλλες ήταν ημέρα μνήμης για το αποτρόπαιο ναζιστικό Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Όσοι στιγματίζουν ως συνένοχους εκείνους που τότε σιώπησαν για εκείνη την επίγεια κόλαση, γιατί σήμερα σιωπούν για τα εγκλήματα του ισλαμοφασιστικού καθεστώτος Ερντογάν και επιζητούν την συνεργασία μαζί του;

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

costas.mavrides@europarl.europa.eu

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.