Header Ads

Η καραντίνα στην Θεσσαλονίκη γίνεται έκθεση φωτογραφίας στην Στοκχόλμη

.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας την Άνοιξη ’20 στην Θεσσαλονίκη, μία σταθερή διαδρομή μέρα παρα μέρα, που δεν μπορούσε να αποφύγει, οδήγησαν τον Βασίλειο Λιπώνη (VassiliosL) στην δημιουργία μιας συλλογής φωτογραφιών. Η συλλογή αυτή θα μετατραπεί στην έκθεση QuarantineSKG και θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί KonsthallenStockholm στην παλιά πόλη της Στοκχόλμης, από 1 έως 10 Φεβρουαρίου.

Τις πρώτες ημέρες ο ίδιος σοκαρίστηκε από το πόσο άδεια ήταν η πόλη, που έμοιαζε σαν σκηνικό κάποιας βρετανικής ταινίας θρίλερ. Αυτή ήταν και η αιτία που ξεκίνησε να βγάζει φωτογραφίες. Πίστευε ότι όταν θα γυρνούσε σπίτι και το περιέγραφε δεν θα πίστευε κανείς την αίσθηση του κενού και της μοναξιάς. Ακόμα περισσότερο οι φίλοι του στην Στοκχόλμη που δεν έζησαν την καραντίνα ούτε για ένα λεπτό, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πόσο άδεια ήταν η Θεσσαλονίκη, όπως και την αίσθηση της μοναξιάς και της εγκατάλειψης.

«Κάθε φορά που έβγαινα άλλαζα ελαφρώς την πορεία μου κι έβγαζα νέες φωτογραφίες. Η πρώτη αίσθηση που θυμάμαι από την άδεια Θεσσαλονίκη ήταν φόβος. Με φόβιζε που δεν υπήρχε κανείς να ζητήσω βοήθεια αν είχα ανάγκη. Κι ήταν κι όλες αυτές οι σκιές και οι σκοτεινές γωνιές που το έκαναν ακόμα χειρότερο», μας εξηγεί ο Vassilios L.

 

.

 Μία εβδομάδα μετά η κατάσταση αυτή τον έκανε να νιώθει πολύ άνετα. Ξαφνικά το κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν ήσυχο και ήρεμο. Υπήρχαν ήχοι, αλλά ήταν οι ήχοι της φύσης. Ο αέρας, τα πουλιά, κάποιες μέρες η βροχή. Κι οι δρόμοι ήταν τεράστιοι και τα κτήρια έμοιαζαν να έχουν μια δική τους ζωή και δεν είχαν καθόλου ανάγκη εμάς τους ανθρώπους.

Μέσα από την συγκεκριμένηλοιπόν σειρά φωτογραφιών, ο Vassilios L. προσπαθεί να αποτυπώσει το κλίμα που επικράτησε κατά την διάρκεια των 42 ημερών της πρώτης καραντίνας. Άδειοι δρόμοι και κενοί χώροι λόγω της έλλειψης του ανθρώπινου στοιχείου, σε μία πόλη που σε κανονικές συνθήκες βρίσκεται σε έντονη κίνηση.

Εξαιτίας των δύσκολών συνθηκών που προκαλεί η πανδημία η γκαλερί δεν επιτρέπει την είσοδο κοινού στον κυρίως χώρο της αλλά οι εκθέσεις γίνονται στην βιτρίνα της (Fönsterutställning). Η KonsthallenStockholm βρίσκεται στην GamlaStan, πίσω από το παλάτι στην οδό Köpmanbriken 2 και είναι εύκολα προσβάσιμη. Τον Vassilio L. βοηθησαν για αυτο το εγχείρημα η AnnKatrin Ahlm, μία εκ των ιδιοκτητριών της γκαλερί και η exhibition curator, Katerina Ahlm Koutsoubakis. 

 

Info: Ο VassiliosL. είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με σπουδές στο τμήμα InternationalBusinessandLanguages του UniversityofAbertayDundee, Scotland. Το 2007 με μία φωτογραφία του (selfie) συμμετείχε στην performance του σκηνογράφου και σκηνοθέτη Νίκου Καλαιτζίδη στην Scenofest 2007 στην Πράγα, Δημοκρατία της Τσεχίας. Το 2013 εγραψα τον μονολογο trendy bear. Το 2018 και το 2020 φωτογραφίες του επιλέχθηκαν για την digitalplatform, μετά από ανοιχτό κάλεσμα του MoMus, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των εκθέσεων “[selfimages]” και “Anthropause”.

 

.
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.