Header Ads

"Φοβάμαι να ζω εδώ" - Τρίτη νύχτα στους δρόμους οι γυναίκες της Πολωνίας για τις αμβλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν για μια ακόμη νύχτα την Παρασκευή στους δρόμους της Βαρσοβίας και ενώ οι θερμοκρασίες ήταν υπό του μηδενός για να εκφράσουν την οργή τους μετά την έναρξη ισχύος διατάγματος που περιορίζει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα των γυναικών απαγορεύοντας την άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις που το έμβρυο παρουσιάζει σοβαρές ανωμαλίες στην ανάπτυξή του. 

Οι διακοπή της κύησης επιτρέπεται πλέον μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και εάν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Στη χώρα γίνονται περίπου  2.000 νόμιμες αμβλώσεις το χρόνο και εκτιμάται πως άλλες 200.000 είναι ”παράνομες” ή οι γυναίκες καταφεύγουν στο εξωτερικό για να τις κάνουν. 

«Το Σώμα μου, η Επιλογή μου» «Σκέπτομαι, νιώθω, αποφασίζω», «Η επανάσταση έχει μια μήτρα», «Έχετε αίμα στα χέρια σας», «Φοβάμαι να ζω εδώ» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα σε πλακάτ που κρατούσαν διαδηλωτές στη Βαρσοβία, όπου αρκετές χιλιάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της “Απεργίας των Γυναικών” του βασικού κινήματος που διοργανώνει τις κινητοποιήσεις. 

 

Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούσαν μάσκες με σχέδιο ένα κόκκινο κεραυνό, το σύμβολο των ακτιβιστών υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Κάποιοι φορούσαν πράσινα κασκόλ στο λαιμό τους, το σύμβολο των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Αργεντινή, που κατάφεραν να νομιμοποιήσουν την άμβλωση στη χώρα τους τον περασμένο μήνα.

Στη Βαρσοβία, η διαδήλωση τελείωσε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, μπροστά από το σπίτι του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, του αρχηγού του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS).

Μετά από ένα «φεστιβάλ ελευθερίας» με τραγούδια, χορούς και συνθήματα, οι διοργανωτές κάλεσαν τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Την προηγούμενη μέρα, η αστυνομία συνέλαβε αρκετά άτομα που προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η Πολωνία, μια κυρίως καθολική χώρα, έχει μια από τις πλέον περιοριστικές νομοθεσίες στην Ευρώπη στο θέμα της άμβλωσης.

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.