Header Ads

Η Ε.Ε. δεν θα περιορίσει τελικά τις εξαγωγές εμβολίων μέσω των ιρλανδικών συνόρων

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι οργισμένες αντιδράσεις σε Λονδίνο, Μπέλφαστ και Δουβλίνο, υποχρέωσαν την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποσύρει, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το σχέδιό της να παρακάμψει μέρος του Πρωτοκόλλου για το Brexit για να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 στην Βόρεια Ιρλανδία.

«Στο πλαίσιο της οριστικοποίησης αυτού του μέτρου, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι το πρωτόκολλο Ιρλανδίας / Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα επηρεαστεί», τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Σε αντίθεση με την αρχική της πρόθεση, η Επιτροπή «δεν ενεργοποιεί τη ρήτρα διασφάλισης», η οποία θα της επέτρεπε μια κατ’ εξαίρεση παρέκκλιση από αυτό το Πρωτόκολλο για τη διανομή των εμβολίων.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αν εμβόλια και δραστικές ουσίες μετακινηθούν προς τρίτες χώρες και έξω από το ευρωπαϊκό μπλοκ, θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που διαθέτει».

Σε μια απότομη κλιμάκωση της μάχης της ΕΕ για την εξασφάλιση προμηθειών εμβολίων, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν νωρίτερα χθες ότι θα ενεργοποιήσουν το άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να αποφασίζουν και να δρουν μονομερώς, εφόσον υπάρχει κάποια μη αναμενόμενη, αρνητική επίπτωση από τη συμφωνία αυτήν.

Η απότομη μεταστροφή των Βρυξελλών, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ήρθε έπειτα από σειρά πανικόβλητων τηλεφωνημάτων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μίχολ Μάρτιν, επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Μπόρις Τζόνσον για την εξεύρευση λύσης.

Μετά την μεταστροφή των Βρυξελλών, ο Μάρτιν χαιρέτισε την απόσυρση του αρχικού σχεδίου.

Νωρίτερα χθες, η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ χαρακτήρισε «απίστευτη εχθρική πράξη» την απόφαση της ΕΕ, λέγοντας πως «με την πρώτη ευκαιρία, η ΕΕ επαναφέρει τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό με το εμβόλιο για τον κορονοϊό».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.