Header Ads

Συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου για την τοποθέτηση έργου τέχνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία μετά την ανάρτηση ενός πίνακα στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη που σύμφωνα με τις αρχές ήταν προσβλητικό για τους πιστούς τους Ισλάμ. 

Η δράση των φοιτητών ήρθε να προστεθεί στις ήδη έντονες αντιδράσεις σχετικά με το πρόσωπο που επιλέχθηκε ως νέος Πρύτανης του πανεπιστημίου και μάλιστα η τοποθέτηση του πίνακα έγινε έξω από το γραφείο του.

Σύμφωνα με το BBC, στον πίνακα απεικονίζεται το ουράνιο τόξο, σύμβολο της LGBT κοινότητας πλάι στην Κάαμπα (αλ Κάμπα, «ο κύβος») το οικοδόμημα δηλαδή  που βρίσκεται μέσα στο τζαμί που είναι γνωστό ως Μασγίντ αλ-Χαράμ στη Μέκκα και αποτελεί τον ιερότερο τόπο γαι τους πιστούς του Ισλάμ. Επίσης στον πίνακα υπήρχε και εικόνα ενός μυθικού  πλάσματος, δημοφιλούς την περίοδο του Μεσαίωνα, της Σαχμαράν που ήταν μισή γυναίκα και μισή φίδι και βασίλισσα των φιδιών.

Σύμφωνα με τον μύθο, η Σαχμαράν προδόθηκε από τον αγαπημένο της που ήταν κοινός θνητός και έπεσε θύμα της αλαζονείας ενός βεζίρη που ήθελε να ζήσει για πάντα. Τα φίδια μετά τη δολοφονία ης Χαραμάν, ορκίστηκαν να εκδικηθούν τους ανθρώπους για τη δολιότητά τους.  

Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται ότι «σπίλωσαν ανοιχτά θρησκευτικές αξίες που ενστερνίζεται μέρος της κοινής γνώμης», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Η αστυνομία ανέφερε πως καταζητούνται δύο ακόμη άτομα ενώ χαρακτήρισε τον πίνακα μια «άσχημη επίθεση» στο Ισλάμ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε με tweet του ότι συνελήφθησαν «τέσσερις ΛΟΑΤ διεστραμμένοι», σχόλιο που προκάλεσε οργή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η «προσβολή» της Κάαμπα δεν ήταν «ούτε ελευθερία του λόγου, ούτε δικαίωμα στη διαμαρτυρία», τόνισε χθες σε tweet του ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Δεσμεύτηκε πως «αυτή η «αποκλίνουσα συμπεριφορά θα τιμωρηθεί όπως απαιτεί ο νόμος».

Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου έγινε πρόσφατα σημείο φοιτητικών διαδηλώσεων που απαιτούσαν την παραίτηση του πρύτανη Μελίχ Μπουλού, που επελέγη από τον Ταγίπ Ερντογάν για να διευθύνει το Πανεπιστήμιο.

Ο διορισμός του Μπουλού, που δεν έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο και το 2015 είχε προσπαθήσει να εκλεγεί με τα χρώματα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν προκάλεσε κατακραυγή.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε ορισμένους από τους διαδηλωτές «τρομοκράτες».

Πηγή: BBC, ΑFP

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.