Header Ads

Υπερ της παραπομπής Τραμπ δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές

Η Εθνοφρουρά έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ χθες το βράδυ.

Ολοένα αυξανόμενος είναι ο αριθμός των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και γερουσιαστών που ανακοινώνουν την υποστήριξή τους για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου - μία αξιοσημείωτη στροφή για το κόμμα το οποίο ακολουθούσε τα βήματα του Τραμπ επί χρόνια.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Καπιτώλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες το βράδυ (223-205) υπέρ του να καλέσει τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πένς, να κάνει χρήση της 25ης τροπολογίας και να απομακρύνει τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, επειδή υποκίνησε την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Μόνον ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής, ο Ανταμ Κίνζινγκερ του Ιλινόις, ψήφισε υπέρ της απόφασης.

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, πριν την ψηφοφορία, ο Πενς είχε δηλώσει επίσημα ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση της 25ης τροπολογίας κι έτσι οι Δημοκρατικοί θα προχωρήσουν εντός της ημέρας στην ψηφοφορία για την δεύτερη παραμπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία ότι ”υποκίνησε βία εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ”.

Το σύνολο των Δημοκρατικών βουλευτών αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής, ενώ τουλάχιστον είκοσι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να κάνουν το ίδιο.

Το ρήγμα στο Ρεπουμπλικανικό φράγμα άρχισε να εμφανίζεται όταν ο βουλευτής Τζον Κάτκο της Ν. Υόρκης δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής Τραμπ. Ακολούθησε η Λιζ Τσέινι, του Γουαϊόμινγκ, τρίτη στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, η οποία ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της παραπομπής Τραμπ, λόγω του άμεσου ρόλου που έπαιξε στην υποκίνηση του όχλου που εισέβαλε στο Καπιτώλιο.

″Ενας βίαιος όχλος επιτέθηκε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ για να παρεμποδίσει την διαδικασία της δημοκρατίας μας και να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων των εκλεκτόρων” δήλωσε η Τσέινι. ”Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε αυτόν τον όχλο και άναψε τη φωτιά αυτής της επίθεσης. Ολα όσα ακολούθησαν ήταν εξ αιτίας του. Τίποτα δεν θα είχε συμβεί χωρίς τον πρόεδρο.”

Η υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων σε κάποιο είδος τιμωρίας του Τραμπ, έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα του κόμματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε σε στενούς συνεργάτες του ότι είναι ικανοποιημένος με τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να παραπέμψουν τον Τραμπ και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος διέπραξε αδικήματα που αξίζουν την παραπομπή του.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Βουλή, ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν ΜακΚάρθι, είναι μεν εναντίον της παραπομπής Τραμπ, αλλά δεν θα καλέσει τους συναδέλφους του να ψηφίσουν εναντίον της πρότασης. 

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.