Header Ads

Vans: Αντιμέτωπη με μποϊκοτάζ στο Χονγκ Κονγκ μετά από δύο επίμαχα σχέδια παπουτσιών

Τα δύο επίμαχα σχέδια της Vans. Αριστερά, το μαύρο με τους διαδηλωτές να φορούν κράνοι και μάσκες. Στα κορδόνια, υπάρχει το κόκκινο σύμβολο της σημαίας του Χονγκ Κονγκ. Δεξιά, το λευκό μοντέλο με τις χαρακτηριστικές ομπρέλες που κρατούν οι διαδηλωτές στην περιοχή εδώ και αρκετούς μήνες...

Η δημοφιλής μάρκα Vans αντιμετωπίζει έντονο μποϊκοτάζ στο Χόνγκ Κόνγκ, επειδή απέσυρε από έναν διαγωνισμό παπούτσια με σχέδια εμπνευσμένα από τις διαδηλώσεις στο νησί.

Η μάρκα διοργανώνει κάθε χρόνο έναν διαγωνισμό (Vans Costume Culture), όπου το κοινό μπορεί να λανσάρει τα δικά του σχέδια παπουτσιών σε μια online πλατφόρμα. Ακολουθεί διαδικτυακή ψηφοφορία και ο διαγωνιζόμενος με το δημοφιλέστερο σχέδιο παίρνει 25.000 δολάρια, ενώ η ιδέα του υλοποιείται από τους κατασκευαστές των Vans. 

Στην φετινή διοργάνωση, ωστόσο, μια ήταν η συμμετοχή που ξεχώρισε - και είχε θέμα τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Οι διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία εδώ και πολλές εβδομάδες στο Χονγκ Κονγκ.

Τα παπούτσια σχεδίασε ένας καναδός καλλιτέχνης με το όνομα Naomiso και απεικόνιζαν το κόκκινο λουλούδι - ιστορικό έμβλημα του Χονγκ Κονγκ μαζί με μια  κίτρινη ομπρέλα, ενώ στο πλάι του παπουτσιού υπάρχει ένα σχέδιο με διαδηλωτές που φορούν κράνη και μάσκες. 

Το περασμένο Σάββατο (5 Οκτωβρίου), όμως, η εταιρεία απέσυρε τα σχέδια προκαλώντας την οργή των χρηστών του διαδικτύου. Αρκετοί έσπευσαν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες και βίντεο όπου εμφανίζονται να πετούν τα Vans σνίκερ τους στα σκουπίδια ή να τα καίνε. 

«Ως μάρκα που απευθύνεται σε όλους, δεν παίρνουμε ποτέ πολιτική θέση και ελέγχουμε αν τα σχέδια του διαγωνισμού ακολουθούν αυτό τον κανόνα» δήλωσε η Vans με ανάρτηση στο Facebook, χωρίς να κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο σχέδιο. 

Ειδικά στο Χονγκ Κονγκ, οι αντιδράσεις ήταν έντονες, με τους χρήστες των social media να κατηγορούν την μάρκα, ότι εναντιώνεται στην ταυτότητα και στην ιστορία της, καθώς εκπροσωπεί τη νεολαία και την επανάσταση. Χρησιμοποιούν το hashtag #boycottVans και την σατιρίζουν με διάφορες δημοσιεύσεις.

Στο στόχαστρο της Κίνας και του Χονγκ Κόνγκ έχουν βρεθεί πρόσφατα και άλλες γνωστές μάρκες ρούχων και υποδημάτων, με την κατηγορία ότι πήραν θέση υπέρ κάποιας από τις δύο πλευρές.   

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις. Διαμαρτυρόμενος φορά το χαρακτηριστικό κίτρινο κράνος και κάθεται στη μέση του δρόμου.

 Πηγή: CNN

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.