Header Ads

Χονγκ Κονγκ: Χημικά κατά διαδηλωτών εν μέσω εορτασμών για το Χάλογουϊν

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Μονγκ Κοκ της περιοχής Καουλούν ενώ διαδηλωτές με μάσκες συγκεντρώνονταν προκειμένου να ενωθούν με θαμώνες νυχτερινών κέντρων στην άλλη πλευρά του λιμανιού όπου βγαίνουν για να διασκεδάσουν με αφορμή το Χάλογουϊν.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί ντυμένοι από πάνω ως κάτω στα μαύρα και φορώντας μάσκες προσώπου -η χρήση των οποίων έχει τώρα απαγορευθεί- γονάτισαν στο οδόστρωμα βασικής οδικής αρτηρίας και προσπάθησαν να προφυλαχθούν πίσω από ομπρέλες, εξοργισμένοι με τη βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές αρχές των διαδηλώσεων στο σημείο εκείνο πριν από δύο μήνες. Πολλοί εξ αυτών στοχοθέτησαν τους αστυνομικούς με ακτίνες λέιζερ ενώ άλλοι έφτιαξαν εμπόδια στους δρόμους με κάδους απορριμμάτων και μπάζα, μια προσφιλή τους τακτική τους τελευταίους μήνες. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν διασταυρώσεις στη λεωφόρο Νάθαν, που αποτέλεσε τον στόχο των ακτιβιστών το περασμένο σαββατοκύριακο, έσπασαν φανοστάτες και πήραν πλάκες και άλλα υλικά από τα πεζοδρόμια και τις βιτρίνες των καταστημάτων, κρυμμένοι πίσω από τις ομπρέλες που κρατούσαν οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι.

«Έχοντας απευθύνει μάταια επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν χημικά και θα χρησιμοποιήσουν την ελάχιστη δυνατή βία για να διαλύσουν τους διαδηλωτές», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Οι διαδηλωτές στο βασικό νησί της μητρόπολης του Χονγκ Κονγκ συγκεντρώνονταν στο Βικτόρια Παρκ, στην εμπορική περιοχή του Κοζγουέι Μπέι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία στους ανηφορικούς, στενούς δρόμους της συνοικίας Λαν Κουέι Φονγκ κοντά στην περιοχή Σέντραλ. Πρόκειται για μια συνοικία με έντονη νυχτερινή ζωή, όπου πριν από σχεδόν 27 χρόνια ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου άνθρωποι που είχαν πάει εκεί για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.

Κάποιοι φορούσαν μάσκες Γκάι Φωκς και άλλοι ήταν ντυμένοι κλόουν. Κάποιος άλλος ήταν ντυμένος στα κόκκινα, σε μια προφανή αναφορά στον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα της ταινίας Joker. «Σταματήστε να μπλοκάρετε τον δρόμο. Άντε γ…τε», φώναζαν στους αστυνομικούς. «Θέλουμε να πιούμε. Δεν μπορείτε να αφήσετε τον κόσμο μια φορά να διασκεδάσει;». Ένας 43χρονος, ονόματι Γκόρντον, που πήγε στην περιοχή για να διασκεδάσει, δήλωσε: «Ελπίζω σήμερα να μην υπάρξει αστυνομία, να μην γίνουν συγκρούσεις. Όλοι είναι χαρούμενοι» και ενώ απομακρυνόταν φώναζε: «Ελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ».

Η αστυνομία απαγόρευσε την πορεία και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων, μεταξύ των οποίων και της ίδιας της οδού Λαν Κουέι Φονγκ, από νωρίς το απόγευμα έως αύριο το πρωί για να «διευκολύνει τους εορτασμούς». Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς ακριβώς θα ξεχωρίσουν τους διαδηλωτές από τους ανθρώπους που θα έχουν να πάει να διασκεδάσουν.

Είναι η πρώτη φορά που οι διαδηλωτές στοχοποιούν τη συνοικία της νυχτερινής ζωής της πόλης στους πέντε αυτούς μήνες που διαρκούν οι ολοένα και πιο βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τυπικά, τα σαββατοκύριακα και τις ημέρες εορτών, όπως αυτή του Χάλογουιν, τα μπαρ, τα κλαμπ, αλλά και οι δρόμοι της περιοχής αυτής είναι γεμάτοι από κόσμο.

Το ποδοπάτημα που έγινε κατά τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στα τέλη του 1992, όταν χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους οι οποίοι γλιστρούσαν λόγω της μπύρας και της σαμπάνιας που είχε χυθεί, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι.

Η αστυνομία, που προειδοποιεί εδώ και ημέρες ότι απειλείται η δημόσια τάξη και ασφάλεια, αναπτύσσει 3.000 στελέχη των ειδικών δυνάμεων καταστολής, καθώς και τρεις εκτοξευτήρες νερού κοντά σε κυβερνητικά κτίρια κοντά στη διαδρομή της πορείας, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Το Χονγκ Κονγκ, όπως αναμενόταν, βυθίστηκε το τρίτο τρίμηνο σε ύφεση για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, όπως επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, εξαιτίας των ολοένα και πιο βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Η κεντρική τράπεζα του Χονγκ Κονγκ μείωσε επίσης σήμερα τα επιτόκια, συμβαδίζοντας με την αμερικανική Federal Reserve.

 Δεχόμενη πιέσεις αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για να αμβλύνει το πλήγμα από τις διαδηλώσεις στις επιχειρήσεις του Χονγκ Κονγκ, η επικεφαλής της κυβέρνησης της μητρόπολης Κάρι Λαμ δήλωσε ότι οι συνθήκες δικαιολογούν «έκτακτα» μέτρα.

«Εάν λειτουργήσουμε και πάλι με τον ίδιο συμβατικό τρόπο, σαν τα πράγματα να είναι τα ίδια και οι ρυθμοί κανονικοί, τότε δεν είμαστε πολύ υπεύθυνοι», δήλωσε.

Η κυβέρνησή της έχει δεσμευθεί τη διάθεση οικονομικής βοήθειας περίπου 21 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (2,68 δισ. δολάρια ΗΠΑ) προς τις επιχειρήσεις από τον Αύγουστο, μεταξύ άλλων ως επιδοτήσεις ενοικίου και καυσίμων.

Οι διαδηλωτές είναι εξοργισμένοι με αυτό που θεωρούν αυξανόμενο έλεγχο του Πεκίνου επί του Χονγκ Κονγκ, το οποίο επέστρεψε από τη βρετανική σε κινεζική κυριαρχία το 1997 στο πλαίσιο μιας φόρμουλας «μια χώρα, δύο συστήματα» με στόχο να δοθούν εγγυήσεις για ελευθερίες που δεν απολαμβάνουν οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Κίνας. Το Πεκίνο αρνείται την όποια παρέμβαση και έχει κατηγορήσει ξένες κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ότι προκαλούν προβλήματα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.