Header Ads

Γερμανία: Τρεις οικογένειες αγροτών πηγαίνουν την Μέρκελ στα δικαστήρια για την κλιματική αλλαγή

Τρεις οικογένειες Γερμανών αγροτών πηγαίνουν την Άνγκελα Μέρκελ στα δικαστήρια, με την κατηγορία πως η κυβέρνησή της δεν έχει κάνει αρκετά για την κλιματική αλλαγή.

Τα μέλη των οικογενειών, που λαμβάνουν τη στήριξη και της Greenpeace, τονίζουν πως οι συνέπειες της περιβαλλοντικής αλλαγής είναι μεγάλες και ότι η Γερμανία, που είναι παγκοσμίως μία χώρα που φημίζεται για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, είναι εν μέρει υπεύθυνη.

Η δικηγόρος τους, Ρόδα Βερχέν, δήλωσε ότι οι πελάτες της επιθυμούν οι δικαστές να αποφασίσουν για το αν η μείωση των εκπομπών αερίων αποτελεί δέσμευση για το 2020 ή όχι.

«Η γερμανική κυβέρνηση το 2007 έθεσε ως στόχο τη μείωση των εκπομπών σε σύγκριση με το 1990», ανέφερε η Βερχέν στο Associated Press.

«Πρώτον, αυτό ήταν μια πολιτική υπόσχεση η οποία στη συνέχεια έγινε σχέδιο», είπε η δικηγόρος σημειώνοντας πως έχει επανειλημμένα αναφερθεί στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να γίνει ποτέ πράξη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας από την πλευρά του παραδέχθηκε πως ο στόχος του για το 2020 δεν θα επιτευχθεί, ενώ διευκρίνισε πως ο νέος στόχος για το 2030 είναι η μείωση των εκπομπών κατά 55%.

Η Ανίκ Πίτερς, εμπειρογνώμονας της Greenpeace για το κλίμα, δήλωσε πως ο νέος στόχος σημαίνει πως αυτός για το 2020 θα καθυστερήσει κατά πέντε χρόνια, προκαλώντας σημαντικές ζημιές τόσο για τους Γερμανούς πολίτες όσο και για το περιβάλλον παγκοσμίως.

«Η γερμανική κυβέρνηση παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων στη Γερμανία», σχολίασε η Πίτερς. «Δεν πρόκειται να το δεχτούμε αυτό», συμπλήρωσε.

Μιλώντας κατά την ακρόαση στο δικαστήριο του Βερολίνου, ένας από τους ενάγοντες, ο Σίλκε Μπακσέν, δήλωσε πως τα πρόσφατα καυτά καλοκαίρια και οι ανεξέλεγκτες καταιγίδες καταστρέφουν τα αγροκτήματα των οικογενειών. «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να καταστήσει το νησί ακατοίκητο», είπε μεταξύ άλλων.

«Πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση γύρω μας, έτσι ώστε τα παιδιά μας να έχουν μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής στην οποία ζούμε», πρόσθεσε.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.