Header Ads

40 βομβαρδισμοί κάθε μέρα από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Σχεδόν 40 αεροπορικά πλήγματα διεξάγονταν καθημερινά στο Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δεδομένα του Πενταγώνου, κάτι που σημαίνει ότι τον περασμένο μήνα έγιναν πάνω από 1.100 βομβαρδισμοί, αριθμός θεαματικά αυξημένος, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό οργανισμό The Bureau of Investigative Journalism, με έδρα το Λονδίνο.

Ο αριθμός των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών είχε ήδη αυξηθεί τους προηγούμενους μήνες, αλλά η πιο πρόσφατη αλματώδης αύξησή του είναι δραματική. Διεξήχθησαν 1.113 αεροπορικά πλήγματα τον Σεπτέμβριο, από 810 τον Αύγουστο και 537 τον Ιούλιο, κατά τα στοιχεία που παραθέτει ο οργανισμός στον ιστότοπό του.

Η κλιμάκωση των αεροπορικών βομβαρδισμών των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ακολούθησε την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξήγαγε η Ουάσινγκτον με τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από τον θάνατο ενός στρατιωτικού των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Έκτοτε, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι έχει σκοπό να πλήξει πολύ σκληρότερα τους Ταλιμπάν. Ο Μαρκ Έσπερ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε σε δημοσιογράφους νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο ρυθμός των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν έχει «κλιμακωθεί σημαντικά» μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Αυξήσαμε πράγματι τις επιθέσεις μας εναντίον των Ταλιμπάν αφότου οι συνομιλίες κατέρρευσαν», επιβεβαίωσε ο Έσπερ. «Ο πρόεδρος θέλει να τις εντείνουμε σε αντίδραση στις ειδεχθείς επιθέσεις που διέπραξαν οι Ταλιμπάν και άλλοι σε ολόκληρο το Αφγανιστάν».

Για τους αμάχους στη χώρα, η νέα κλιμάκωση της σύρραξης έχει βαρύ κόστος. Πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ καταγράφουν ότι υπήρξαν πάνω από 650 θύματα μεταξύ των αμάχων στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τους νεκρούς και τους τραυματίες της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο αριθμός των θυμάτων του πολέμου στο Αφγανιστάν στις τάξεις των αμάχων γενικά — όχι μόνο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς — έφθασε σε επίπεδο «άνευ προηγουμένου» τους προηγούμενους εννέα μήνες, καθώς η βία σε όλη η χώρα μαίνεται. Για τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Τανταμίτσι Γιαμαμότο, τα δεινά των αμάχων υπογραμμίζουν πόσο μεγάλη σημασία έχει να γίνουν «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός και μια μόνιμη πολιτική λύση της σύγκρουσης· δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.