Header Ads

Βίντεο: Η στιγμή της σύλληψης του γιου του Ελ Τσάπο λίγο πριν την διαφυγή του

Το δραματικό βίντεο της σύλληψης του γιου του διαβόητου Μεξικανού βαρόνου ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν, η οποία πάντως αποδείχθηκε πολύ σύντομη, έδωσε στη δημοσιότητα η μεξινανική κυβέρνηση 

Ο Οβίντιο Γκουζμάν, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών στις ΗΠΑ, εμφανίζεται πεσμένος στα γόνατά του ενάντια σε έναν τοίχο, πριν η αστυνομία βρεθεί περικυκλωμένη από πάνοπλα μέλη του καρτέλ και αναγκαστεί να τον αφήσει να φύγει.

Ο υπουργός Αμυνας, Λουίς Κρεσένσιο Σαντοβάλ έδειξε το βίντεο της σύλληψης του Γκουζμάν την Τετάρτη και παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα της αποτυχημένης επιχείρησης, το οποίο βαραίνει τη διοίκηση του Μεξινακού προέδρου Αντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ.

Κάμερα κάμερας τοποθετημένη στο κράνος αστυνομικού δείχνει στρατιώτες να εισέρχονται στο κτίριο, φωνάζοντας και κάνοντας χειρονομίες. Ο γιος του Ελ Τσάπο φορώντας ένα καπελάκι μπέιζμπολ βγαίνει από το σπίτι με τα χέρια του ψηλά ενώ οι αστυνομικοί τον διατάζουν να πέσει στα γόνατά του ενάντια σε έναν τοίχο.

Ο Γκούζμαν, ο οποίος είναι ανώτατο μέλος του καρτέλ Σιναλόα, κάλεσε τότε τον αδελφό του στο κινητό του τηλέφωνο και του είπε να σταματήσει τις επιθέσεις, όμως εκείνος αρνήθηκε να σταματήσει το χάος και εκτόξευσε απειλές εναντίον των στρατιωτών και των οικογενειών τους.

Λίγο μετά τη σύλληψη του Γκούζμαν, οι σύμμαχοι του καρτέλ πολιόρκησαν την κατοικία και ξεκίνησαν μάχες με πυροβόλα όπα, καίγοντας οδοφράγματα γύρω από την πόλη, προκαλώντας πανικό και σκοτώνοντας 13 ανθρώπους.

Αργότερα το ίδιο απόγευμα, η αστυνομία αποχώρησε από την κατοικία χωρίς τον γιο του Ελ Τσάπο για να αποφύγει την αιματοχυσία.

Ο υπουργός ασφαλείας Αλφόνσο Ντουράζο δήλωσε: «Η απόφαση λήφθηκε για να αποφευχθεί η περισσότερη βία, να μην διακινδυνεύσει η ζωή του προσωπικού μας και να ανακτήσει την ηρεμία της η πόλη».

Σύμφωνα με τον υπουργό, περίπου 30 μέλη της εθνικής φρουράς, που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δέχθηκαν πυρά. Ο πρόεδρος του Μεξικό δήλωσε ότι η απόφαση για την απελευθέρωση του γιου του μεγαλεμπόρου ναρκωτικών είναι «το σωστό πράγμα».

Ο Ελ Τσάπο φυλακίστηκε τον Ιούλιο για δεκαετίες εμπορίου ναρκωτικών στην Κεντρική και Βόρεια Αμερική.Ο 62χρονος διέφυγε από τη φυλακή δύο φορές πριν συλληφθεί και εκδοθεί στις ΗΠΑ. Καταδικάστηκε σε θάνατο συν 30 χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου αναμένεται να εκτελεστεί.

Ο γιος του, Οβίντιο, βρίσκεται σε μια σειρά από λίστες με καταζητούμενους, λόγω των δεσμών του με το καρτέλ ναρκωτικών.

Το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων έδειξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε τη σύλληψη και την έκδοση του Γκούζμαν στις 13 Σεπτεμβρίου και στις 9 Οκτωβρίου.

Πηγή: Skynews

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.