Header Ads

To Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση εξόντωσης του Μπαγκντάντι

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε την Τετάρτη στην δημοσιότητα οπτικό υλικό από την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κατά του κρησφύγετου του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στην Συρία.

Η επιδρομή έγινε το περασμένο Σάββατο και πρόκειται για την δημοσίευση ενός βίντεο από αέρος σε γκρίζο και μαύρο φόντο, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε και δόθηκε στην δημοσιότητα.

Στο βίντεο αυτό διακρίνονται ομάδες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων να πλησιάζουν στο κρησφύγετο, ενώ αμερικανικά μαχητικά πραγματοποιούν επίθεση, κατά ενόπλων σε μικρή απόσταση.

Το πιο δραματικό πλάνο καταγράφει μία στήλη μαύρου καπνού να ανυψώνεται από το έδαφος κι αφού οι αμερικανικές βόμβες είχαν ισοπεδώσει του κρησφύγετο του Μπαγκντάντι.

«Μοιάζει πολύ να είναι ένας χώρος στάθμευσης με μεγάλες λακκούβες», δήλωσε ο στρατηγός των Πεζοναυτών Κένεθ Μακένζι, διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ο οποίος έχει και την ευθύνη των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο στρατηγός ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους του πενταγώνου, δήλωσε ότι η ιδέα της ισοπέδωσης του κρησφύγετου του Μπαγκντάντι υλοποιήθηκε «τουλάχιστον για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει κάποιο σημείο που θα τον θυμίζει κατά οποιονδήποτε τρόπο».

«Πρόκειται για ένα τμήμα του εδάφους», είπε ο στρατηγός.

Ο Μακένζι δήλωσε πως κατά την άποψή του, ο Μπαγκντάντι πήρε δύο μικρά παιδιά μαζί του στο τούνελ και όχι τρία παιδιά, όπως αρχικά εκτιμούσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Τα δύο παιδιά εκτιμάται ότι ήταν ηλικίας μικρότερης των 12 ετών και τα δύο σκοτώθηκαν από την έκρηξη, όπως είπε ο ίδιος.

Ο στρατηγός παρουσίασε τον Μπαγκντάντι ως απομονωμένο στο κρησφύγετο του στην Συρία, περίπου σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, δηλώνοντας ότι οι μαχητές άλλων ανταρτικών ομάδων που δρούσαν σε κοντινή απόσταση, δεν γνώριζαν για την παρουσία του εκεί.

Κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ ο Μπαγκντάντι δεν είναι πιθανό να χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο ή κάποια άλλη μορφή ψηφιακής επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

«Νομίζω [πως ο ίδιος χρησιμοποιούσε] ένα σύστημα αγγελιοφόρων που του επέτρεπε να βάλει κάτι σε μία δισκέτα ή σε κάποιο άλλο ηλεκτρονικό μέσο και να έχει κάποιον που θα το μεταφέρει με την φυσική του παρουσία, κάπου αλλού»,  εξήγησε ο Μακένζι.

Ο στρατηγός εκτίμησε ότι το Ισλαμικό Κράτος θα προσπαθήσει να κάνει μία επίθεση αντιποίνων.

«Υποπτευόμαστε ότι θα κάνουν κάποιου είδους επίθεσης αντιποίνων και προετοιμαζόμαστε για αυτό».

Αναφορικά με τις τελευταίες στιγμές του Μπαγκντάντι, ο στρατηγός Μακένζι δήλωσε: «Σχετικά με τις τελευταίες στιγμές του Μπαγκντάντι, μπορώ να σας πω αυτό: Σύρθηκε σε μία τρύπα μαζί με δύο μικρά παιδιά και ανατινάχθηκε καθώς οι άνθρωποι του έμειναν στο έδαφος».

«Μπορείτε να βγάλετε συμπέρασμα για το τι είδους άνθρωπος ήταν επί τη βάσει αυτής της ενέργειας του... Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι άλλο για τις τελευταίες στιγμές του. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την μία πλευρά ή την άλλη, είπε ο ίδιος αναφερόμενος στο σχόλιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Μπαγκντάντι «πέθανε σαν δειλός κλαίγοντας και ουρλιάζοντας».

(Με πληροφορίες από CNN)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.