Header Ads

Τέλος το φουά γκρα στην Νέα Υόρκη

Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης υιοθέτησε την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, μια απόφαση με την οποία απαγορεύεται το εμπόριο φουά γκρα από το 2022, στερώντας έτσι από την τοπική βιομηχανία μια σημαντική αγορά.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν αναμενόμενο αφού η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων είχε ήδη εκφραστεί υπέρ της απαγόρευσης.

Αρκετά μέλη και φίλοι της τοπικής οργάνωσης [Ψηφοφόροι για τα Δικαιώματα των Ζώων» (Voters fon Animal Rights) είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα έξω από το δημαρχείο, εν αναμονή της συνεδρίασης του συμβουλίου.

Η απόφαση όμως προκάλεσε και αντιδράσεις. Οπως δήλωσε ο Μάρκο Μορέϊρα, ιδιοκτήτης και σεφ του «Tocqueville» ένα από τα πλέον γνωστά γαλλικά εστιατόρια, στην περιοχή της Γιούνιον Σκουέρ, στο Μανχάταν,«Και μετά τι; Τέρμα το μοσχαρίσιο κρέας; Τέρμα τα μανιτάρια;».

Ο Νταν Γουίλιαμς, βοηθός σεφ, στο εστιατόριο «Marea», στο νότιο Σέντραλ Παρκ, αποκάλεσε το φουά γκρα «συστατικό δημιουργικής τέχνης», που χρειάζεται χρόνο για να μάθει κάποιος, όχι μόνο πως να το παράγει - δημιουργεί αλλά και πως να το προετοιμάζει.

Ο νόμος θα μπει σε εφαρμογή από τα τέλη Οκτωβρίου 2022, δηλαδή μετά από τρία χρόνια και θα απαγορευτεί σε όλα τα καταστήματα τροφίμων να πωλούν φουά γκρα, να το σερβίρουν, ακόμη και να το κατέχουν. Όσοι παραβούν τον νόμο κινδυνεύουν με πρόστιμο 500-2.000 δολαρίων, το οποίο μάλιστα μπορεί να ανανεώνεται κάθε 24 ώρες.

Η Πολιτεία της Καλιφόρνιας απαγόρευσε το εμπόριο φουά γκρα τον περασμένο Ιανουάριο, όμως η δικαστική διαμάχη συνεχίζεται ακόμη.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη διευκρινίζει ότι η απαγόρευση αφορά το φουά γκρα που παράγεται από το υποχρεωτικό τάισμα των πτηνών, εκτός αν μπορεί να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, πως η παραγωγή του προέρχεται από άλλον τρόπο - μέθοδο.

Σήμερα, υπάρχουν παραγωγοί που παράγουν φουά γκρα χωρίς να ταΐζουν με το ζόρι τα πτηνά, όμως η προσφορά είναι ασήμαντη. Μια γαλλική start-up εταιρεία, η Aviwell προσπαθεί να προωθήσει μια εναλλακτική διαδικασία ώστε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από τη βιομηχανία φουά γκρα.

Εκτός από τους λάτρεις του φουά γκρα και τους εστιάτορες, από την απόφαση του δήμου πλήττονται κυρίως οι παραγωγοί. Οι Hudson Valley Foie Gras και La Belle Farms, στην κομητεία του Σάλλιβαν, στην Νέα Υόρκη, απασχολούν περίπου 400 εργαζόμενους, ενώ προμηθεύουν το 30% της αγοράς. Για παράδειγμα η Hudson Valley, σφάζει 800 πάπιες την ημέρα, ενώ οι πωλήσεις για το 2018, ήταν της τάξης των 15 εκατομμυρίων δολαρίων (13, 5 εκατ. ευρώ).

Περίπου 1.000 εστιατόρια της Νέας Υόρκης έχουν φουά γκρα στο μενού τους. 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.