Header Ads

Ο Τραμπ «σκοτώνει» και τη βιομηχανία του άνθρακα, παρά τις υποσχέσεις του

Η πτώχευση της Murray Energy την Τρίτη αποδεκνύει με τον χειρότερο τρόπο τη συνεχή παρακμή της βιομηχανίας του άνθρακα στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής άνθρακα της χώρας έγινε η όγδοη εταιρεία που υπέβαλε αίτημα πτώχευσης από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ο Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας την αντίθεση ανάμεσα σε όσα είπε και αυτά που εν τέλει έκανε τα τελευταία χρόνια για την εν λόγω βιομηχανία (δηλαδή τίποτα).

Πριν από μισό αιώνα, ο άνθρακας παρείχε σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Πέρυσι, παρείχε μόνο το 27,5%, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA). Η Υπηρεσία προειδοποίησε αυτό το μήνα ότι το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ που τροφοδοτείται από άνθρακα θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια, παρέχοντας το 25% της ενέργειας το 2019 και το 22% το 2020 .

Συγκριτικά μάλιστα με την διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η μείωση του άνθρακα γίνεται πλέον με ταχύτερους ρυθμούς. Με άλλα λόγια, επί Ομπάμα χάνονταν 5,6 γιγαβατ ετησίως, ενώ επί Τραμπ 9,6, όπως δήλωσε ανεξάρτητη ερευνητική εταιρεία του ομίλου Rhodium Group στο Newsweek.

Η μείωση του άνθρακα, ανέφεραν εμπειρογνώμονες στο αμερικανικό περιοδικό , συμβαίνει λόγω της ζήτησης του φυσικού αερίου και την άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Οι εταιρείες του άνθρακα πτωχεύουν εξαιτίας του φθηνού φυσικού αερίου», δηλώνει η Σαμάνθα Γκρος, μέλος της πρωτοβουλίας Cross-Brookings για την Ενέργεια και το Κλίμα.

«Ο Τραμπ πίστεψε το αφήγημα ότι οι κανονισμοί του κράτους σκότωναν τη βιομηχανία και υποσχέθηκε να τους αλλάξει. Όμως, αυτό που αποτελεί πληγή για τη βιομηχανία είναι η παραγωγή φυσικού αερίου που ανθίζει, γεγονός που χαροποιεί τον πρόεδρο», συμπλήρωσε. 

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Ρωσία και είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο από το 2011 και η ανοδική τάση συνεχίζεται.

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.