Header Ads

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τον «Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου Ρεθύμνου»

Κάτι διαφορετικό, όσον αφορά τις εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις, φαίνεται ότι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Πριν από μερικές ημέρες εγκρίθηκε ο χωρικός σχεδιασμός για τρεις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε Κρήτη και Αττική και τώρα, έχουμε ακόμα μια έγκριση, αυτή τη φορά περιβαλλοντικών όρων, για μια τεράστια επένδυση στην ενέργεια.

Ηδη από το 2011, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ξεκίνησε διαδικασίες για τον «Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου Ρεθύμνου» κι αφού έλαβε κοντά στις 90 θετικές γνωμοδοτήσεις από τις υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης, τελικά μόλις τώρα υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, η έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, μια μεγάλη πρότυπη πράσινη επένδυση, κόστους 280 εκατ. ευρώ, που κατά την περίοδο κατασκευής του θα δημιουργήσει πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ η εγχώρια προστιθέμενη αξία της επένδυσης υπερβαίνει το 60% κι αναμένεται να φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ.

Σε μια εποχή που μιλάμε συνεχώς για το ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης, το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπισή του, ενώ θα επιφέρει συνοδευτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στην Κρήτη γενικότερα, καθώς θα αποδίδει στους επωφελούμενους δήμους Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας και στις κοινότητές τους, αλλά και στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), συνολικά 4,6 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά την εικοσιπεντάχρονη περίοδο της σύμβασης.

Ο «Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου» βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών και συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της, μέσω αντλησιοταμίευσης. Αποτελεί συνδυασμό αιολικού πάρκου εγκαταστημένης ισχύος 89,1 ΜW, υδροηλεκτρικού έως 93 ΜW και συγκροτήματος αντλιών δυναμικότητας 140 ΜW. Το έργο εξασφαλίζει πλήρη ευελιξία και ασφάλεια εφοδιασμού, τόσο στην παρούσα φάση όσο και μετά τη διασύνδεση της Κρήτης, παρέχοντας υψηλής ποιότητας επικουρικές υπηρεσίες και δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας. Το όφελός του, βάση αντίστοιχων μελετών, υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ, προστατεύοντας το νησί από κινδύνους μπλακάουτ. Επίσης, μπορεί πλήρως να υποκαταστήσει τις αεριοστροβιλικές μονάδες της Κρήτης, οι οποίες από 1/1/2020 μπαίνουν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας.

«Η εταιρεία μας συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στην καθαρή ενέργεια, προωθώντας σημαντικές επενδύσεις και στην αποθήκευση ενέργειας, η υλοποίηση των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την μέγιστη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ και την επίτευξη των εθνικών μας ενεργειακών στόχων. Η επένδυση που προωθούμε στην Κρήτη ήδη από το 2011 είναι ένα πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα και ταυτόχρονα αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη. Αν μας είχε επιτραπεί να προχωρήσουμε εγκαίρως στην υλοποίηση της επένδυσης, είναι βέβαιο ότι η Κρήτη θα είχε ήδη διασφαλισμένη ηλεκτρική επάρκεια,» δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γιώργος Περιστέρης.

Δημήτρης Μπαλής
Από το Blogger.