Header Ads

Ιαπωνία: Πυρκαγιά κατέστρεψε το κάστρο Σούρι, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco

Μεγάλο μέρος του κάστρου Σούρι, το οποίο έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και βρίσκεται στο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας καταστράφηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα της Τετάρτης. 

Ο ξύλινος σκελετός του κτιρίου -ηλικίας 600 ετών- που καταστράφηκε είχε ανοικοδομηθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη βοήθεια φωτογραφιών και παλαιών σχεδίων.  

Το κάστρο Σούρι, δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, αποτελούσε την καρδιά ενός συγκροτήματος το οποίο είχε κατασκευαστεί την εποχή της ανεξάρτητης αυτοκρατορίας Ryukyu, από το 1429 και μέχρι το 1800. 

Μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο το κάστρο χρησιμοποιούνταν από το μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Οκινάουα μέχρι τη δεκαετία του 1970. Μετά την επισκευή του το κάστρο χρησιμοποιείτο από το 1992 ως εθνικό πάρκο. Ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 2000.

Εκτός από την κεντρική αίθουσα του κάστρου, έχουν καταστραφεί το βόρειο και το νότιο τείχος του, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τηλεοπτικές εικόνες που μεταδόθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας έδειξαν τεράστιες φλόγες να καταστρέφουν το ιστορικό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται σε λόφο πάνω από την πόλη Νάχα, την πρωτεύουσα της Οκινάουα. 

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ενώ η περιοχή γύρω από το κάστρο εκκενώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Την Τετάρτη, περίπου στις 07: 30 τοπική ώρα (00:30 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως πυκνός λευκός καπνός εξακολουθούσε να βγαίνει από πολλά σημεία και οι πυροσβέστες συνέχιζαν να ρίχνουν νερό ως το πρωί, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

«Όλα τα κεντρικά κτίρια έχουν καεί ολοσχερώς», δήλωσε σήμερα ο Νταϊσούκε Φουρούνγκεν, αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νάχα. «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες με 30 πυροσβεστικά οχήματα και περίπου 100 πυροσβέστες», πρόσθεσε.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς, όμως συναγερμός ήχησε περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ρίο Κότσι εκπρόσωπος της πυροσβεστικής της Οκινάουα.

Το «Φεστιβάλ του κάστρου του Σούρι» διεξάγεται στο συγκρότημα αυτό από τις 27 Οκτωβρίου και επρόκειτο να διαρκέσει ως τις 3 Νοεμβρίου. Εργασίες που συνδέονται με το εν λόγω φεστιβάλ πραγματοποιούνταν ως τη 1 τα ξημερώματα, πρόσθεσε ο ίδιος, αν και διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί αν οι εργασίες αυτές συνδέονται με την πυρκαγιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Guardian

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.