Header Ads

Νέα πύρινα μέτωπα στην Καλιφόρνια

Νέα πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν την Πέμπτη κοντά στο Λος Άντζελες, τα οποία τροφοδοτούν οι θυελλώδεις άνεμοι που σαρώνουν την Καλιφόρνια, οδηγώντας σε ένα νέο κύμα προληπτικών εκκενώσεων στο νότιο τμήμα της αμερικανικής πολιτείας.

Συνολικά, περίπου 12 πυρκαγιές παραμένουν ενεργές στην περιοχή εδώ και πολλές ημέρες, ενώ χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες με τη συνδρομή αέριων μέσων.

Σε πολλές περιπτώσεις, ολόκληρες συνοικίες εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, μια στρατηγική που αποδείχθηκε αποδοτική έως τώρα, καθώς δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος παρά τα χιλιάδες στρέμματα που έχουν μετατραπεί σε στάχτη και τα δεκάδες κτίσματα που έχουν καταστρέψει οι φλόγες.

Στο Σαν Μπερναρντίνο, σε απόσταση 100χλμ ανατολικά του Λος Άντζελες, η φωτιά Hillside ξέσπασε τη νύχτα. Νωρίς το πρωί, είχε ήδη καταστρέψει κατοικίες και οι αρχές εξέδωσαν εντολές εκκένωσης για ένα μέρος της πόλης, που αφορούσε περίπου 500 σπίτια και 1.300 ανθρώπους, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Λίγο αργότερα, μια άλλη φωτιά εκδηλώθηκε στην κοιλάδα Τζουρούπα, σε απόσταση λίγων χλμ νότια του Σαν Μπερναρντίνο, προκαλώντας επίσης καταστροφές και εκκενώσεις περιοχών.

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Edison ανέφερε ότι ενδέχεται να κόψει το ρεύμα στις γραμμές υψηλής τάσης, για να αποφύγει τα βραχυκυκλώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές στην ιδιαίτερα ξηρή βλάστηση.

Περίπου 64.000 χρήστες θα επηρεαστούν από τις προληπτικές διακοπές ρεύματος.

Οι «εξαιρετικά κρίσιμες» συνθήκες, δηλαδή οι ισχυροί άνεμοι, το χαμηλό ποσοστό υγρασίας, η ξηρασία, θα διαρκέσουν ολόκληρη την ημέρα. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ριπές ανέμων ταχύτητας μεταξύ 65 και 100 χλμ/ώρα.

Την Τετάρτη, η προεδρική βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν γλύτωσε παρά τρίχα από μια πυρκαγιά κοντά στο Λος Άντζελες.

Με το όνομα Easy Fire, η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στην κοιλάδα Σίμι, βορειοδυτικά της αμερικανικής μεγαλούπολης, προτού εξαπλωθεί ραγδαία μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, έχει ήδη κατακάψει 7000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.

Σε απόσταση 600 χλμ βόρεια, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, οι πυροσβέστες καταγράφουν πρόοδο στη μάχη εναντίον της πυρκαγιάς Kincade, που κατέκαψε σε διάστημα μίας εβδομάδας 310.000 στρέμματα και κατέστρεψε περισσότερα από 260 κτίρια στην κομητεία Σόνομα.

Τη φωτιά κατάφεραν να περιορίσουν σε ποσοστό 60% οι περίπου 5.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.