Header Ads

ΕΛΜΕ ΕΟΡΔΑΙΑΣ: ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ε.Λ.Μ.ΕΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ





Ταχ. Δ/νση
:
25ης Μαρτίου 6

Τ.Κ. - Πόλη
:
50200 Πτολεμαΐδα

Τηλέφωνο/ Fax
:
6972818130

Ιστοσελίδα
:
elmeeordaias.blogspot.com 

 Email
:

Πληροφορίες
:
Καμπουρής Γ 6974328058
 Ταργοντσίδης Α 6932841569


Θέμα : ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕYΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Την τελευταία 10ετία, με τις πολιτικές των μνημονίων, η εκπαίδευση στην Ελλάδα:

·           Έχασε χρηματοδότηση, με μείωση δαπανών για την εκπαίδευση
·           Έχασε υποστηρικτικές δομές (ΚΕΕ, ΠΙ κ.α.), αντικαταστάθηκαν από το ΙΕΠ,
·           θεωρητικά πιο ευέλικτο, ολιγομελές αλλά δεν φάνηκε ουσιαστικά καμία αλλαγή
·           στα προγράμματα σπουδών. Oι ανακολουθίες και οι ατέλειες παραμένουν.
·           Έχασε σχολεία που έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν με άλλα.
·           Έχασε προσωπικό, αποχωρίσεις 35+ χιλ καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
·           και προσλήφθηκαν περίπου 400 με δικαστικές αποφάσεις
·           Έχασε σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποστηρικτικές δομές, όπως γραφεία
·           διευθύνσεων, επαγγελματικού προσανατολισμού, βιβλιοθήκες, ΠΛΗΝΕΤ, κ.α.

Όλα αυτά και πολλά άλλα που έγιναν οδήγησαν στην μείωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης (υποβάθμιση), μείωσαν την αυτονομία των σχολείων, και το έργο της παιδαγωγικής καθοδήγησης είναι πλέον περισσότερο κεντρική υπόθεση.

Στα χρόνια αυτά οι καθηγητές στην Ελλάδα :
·           Έχασαν κατά μέσο όρο το 40 % του μισθού τους (Νεοδιόρισθος 876 €)
·           Έγινε αύξηση και αυστηρή εφαρμογή του διδακτικού τους ωραρίου
·           υπεύθυνοι σε εργαστήρια καταργήθηκαν, θεσμοθετήθηκε μέγιστος και ελάχιστος αριθμός κατά τμήμα, τα ολιγομελή δεν εγκρίνονται εύκολα, η λειτουργία τους αναστέλλεται (κυρίως στα ΕΠΑΛ)
·           Έγιναν αλλαγές σε μαθήματα, ωρολόγια προγράμματα, αναθέσεις μαθημάτων,
·           αλλαγές που έκαναν την εργασία μας πιο ελαστική, φτωχότερη, και μας  οδήγησαν σε ακραία φαινόμενα, όπως μερίδα των συναδέλφων μας να  περιφέρεται σε διαφορετικά σχολεία σε πόλεις και χωριά για να συμπληρώσουν το διδακτικό τους ωράριο.

Όλα αυτά οδηγούν τα σχολεία μας, σε οριακή κατάσταση ως προς την λειτουργία τους

Το μεγάλο θέμα που σήμερα αναδεικνύεται και πρέπει να λυθεί στην επόμενη διετία είναι οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού. Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, αυτό που έχουμε είναι έλλειμμα καθηγητών σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες, για μία χρονιά ακόμα τη λειτουργία των σχολείων θα την καλύψουν διορισμοί αναπληρωτών. Μέχρι το 2021 περιμένουμε μαζικές συνταξιοδοτήσεις, πρέπει να γίνουν και μαζικοί διορισμοί για να επανδρωθούν τα σχολεία


Συνήθως οι εκάστοτε κυβερνήσεις και υπουργοί παιδείας επικαλούνται αλλαγές και κάνουν επαναστάσεις και εκσυγχρονισμούς στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα . . .  κάθε φορά συμβαίνει το ίδιο στο τέλος αλλάζει μόνο το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, όλα τα άλλα παραμένουν ίδια ή περίπου ίδια. Η επιτροπή παιδείας στην βουλή λειτουργεί μάλλον περιστασιακά, οι συνεδριάσεις είναι σπάνιες και συνήθως οι θέσεις της ομοσπονδίας μας δεν λαμβάνονται υπόψη για επικείμενες αλλαγές και νομοσχέδια που θα πάνε στην Ολομέλεια της Βουλής. Εμείς σαν ΕΛΜΕ Εορδαίας απαιτούμε από τους βουλευτές μας πάντα (. . . ) να ενημερώνονται, να συμμετέχουν και να μας ενημερώνουν για θέματα της εκπαίδευσης

Θεωρούμε ότι η Εκπαίδευση και η Υγεία είναι δύο άξονες που πρέπει να γίνει πολιτική επένδυση, να υπάρχει συνεννόηση και επειδή άμεσα ή έμμεσα ότι συμβαίνει με τις αποφάσεις επηρεάζει και επιδρά στο μέλλον όλων μας σαν κοινωνία και σαν χώρα, πρέπει να ξεπερνάμε, όποιους κυβερνητικούς χειρισμούς και με συναίνεση και πολιτική και κοινωνική να αποφασίζονται και να εφαρμόζονται αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και πολιτικές. Κατανοούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο και παλεύουμε να προωθήσουμε προτάσεις και στην κοινωνία.

Οι Εκπαιδευτικοί έχουν επιδείξει και ισχύει τεράστιο φιλότιμο με το οποίο κρατάμε ψηλά την Δημόσια Εκπαίδευση στην χώρα μας. Οι γονείς των παιδιών μας είναι μαζί μας φυσικοί σύμμαχοι και ματώνουν και οικονομικά και αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους των μαθητών μας.      

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ζήσει κάποια σοβαρή ουσιαστική και διαχρονική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την δημόσια εκπαίδευση. Όλες οι παρεμβάσεις είναι επιφανειακές και πρόσκαιρες, και πρόχειρες που από κάθε προηγούμενη και επόμενη κυβέρνηση ανατρέπονται.


Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που βρεθήκατε κοντά μας, θέλουμε να έχετε επαφή και με την ΕΛΜΕ Εορδαίας, όπως και με άλλα σωματεία της περιοχής μας, και από την θέση που έχετε να προωθήσετε αιτήματα, και προτάσεις μας να συμβάλλετε και εσείς στον αγώνα που κάνουμε για την αναβάθμιση, την βελτίωση της παρεχόμενης Δημόσια Εκπαίδευσης στην χώρα μας για τους καθηγητές τους γονείς και τους μαθητές μας



Από το Blogger.