Header Ads


ΓΛΙΤΩΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

Συγκρίνετε τις τιμές ΟΛΩΝ των παρόχων ρεύματος και βρείτε το καλύτερο!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Βρετανία: Η Βουλή υπερψήφισε μια νέα παράταση στο Brexit

Υπέρ νέας παράτασης στο Brexit ψήφισε το απόγευμα του Σαββάτου η πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.

Με ψήφους 322 υπέρ και 306 κατά οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την αποκαλούμενη τροπολογία Λέτουιν, που κατέθεσαν ο Ολιβερ Λέτιν, ο Χίλαρυ Μπένν και άλλοι βουλευτές, και η οποία προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

ΟΜπόρις Τζόνσον, είχε δηλώσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ότι «φοβάται» πως η τροπολογία αυτή θα εμποδίσει την κυβέρνηση να εκπληρώσει τη νομική απαίτηση για μία «κρίσιμη ψηφοφορία» πριν από το Brexit, καθιστώντας ουσιαστικά την τελική ψηφοφορία - που έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα - άσκοπη.

Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικοί κανόνες επί της διαδικασίας δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αποσύρει την πρότασή της για ψηφοφορία επί της συμφωνίας, με ενδεχόμενη επόμενη επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει από τους βουλευτές της να την μποΐκοτάρουν.

Λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο για νέα παράταση του Brexit.

«Δεν έχουμε πρόθεση να πάμε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ωστόσο πως αν υπάρξει ειδική νομοθεσία, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική υποβολή αιτήματος παράτασης, τότε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα εφαρμόσει τον νόμο.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε κατά την ομιλία του πως η συμφωνία για το Brexit την οποία εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες αποτελεί έναν «νέο τρόπο να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαιρετίζοντας «μια νέα καλύτερη συμφωνία τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ» ο Συντηρητικός πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να «ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα» και να εγκρίνουν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία «ιστορική ευκαιρία» να «υλοποιήσουμε το Brexit» και να «επιτρέψουμε στη χώρα να πάει μπροστά» τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ακόμη πως οποιαδήποτε αναβολή του Brexit θα ήταν «δαπανηρή και καταστροφική». «Μια νέα αναβολή θα ήταν άχρηστη, δαπανηρή και καταστροφική», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, 12 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διαζυγίου.

Ο ηγέτης των Βρετανών αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το Brexit, προσθέτοντας πως οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Το να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας σήμερα δεν θα δώσει τέλος στο Brexit. Δεν θα φέρει σιγουριά και ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο», είπε ο Κόρμπιν στο Κοινοβούλιο.

«Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση και την κόπωση σε όλη τη χώρα και σε αυτό το Σώμα. Αλλά απλώς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας που είναι ακόμη χειρότερη από εκείνην που το Σώμα αυτό απέρριψε τρεις φορές», είπε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία. 

Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά εντός του βρετανικού κοινοβουλίου, εκτός αυτού βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες διαδηλωτές, ζητώντας νέο δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για το Brexit.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης λένε ότι θέλουν να βεβαιωθούν πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «ευχαριστημένο» με το να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση κάτω από τους όρους που διαπραγματεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον.

Το πλήθος κατευθύνθηκε έξω από το Γουεστμίνστερ μετά από κάλεσμα της οργάνωσης People’s Vote (μτφ. Η ψήφος του λαού) Στο Λονδίνο έχουν φτάσει άνθρωποι από όλη τη χώρα, ακόμα και από το Εδιμβούργο της Σκωτίας, με περισσότερα από 170 πούλμαν.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

 

 

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.