Header Ads

Οι Κούρδοι της Συρίας καλούν σε τριήμερη «γενική κινητοποίηση» εν όψει της τουρκικής επίθεσης

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κάλεσαν την Τετάρτη σε «γενική κινητοποίηση για τρεις ημέρες» για να αντιμετωπιστεί η απειλή μιας επίθεσης από την γειτονική Τουρκία, καλώντας «σε αντίσταση» τους κατοίκους της βορειοανατολικής Συρίας.

Απειλώντας να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση κατά της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, η Άγκυρα έχει συγκεντρώσει ενισχύσεις και έχει στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή.

«Κηρύσσουμε κατάσταση γενικής κινητοποίησης για τρεις ημέρες στη βορειοανατολική Συρία», αναφέρουν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας σε ανακοίνωσή τους.

«Καλούμε όλες τις συνιστώσες του λαού μας να κατευθυνθούν προς την μεθοριακή ζώνη (...) για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει αντίσταση αυτή την ευαίσθητη ιστορική στιγμή», προστίθεται στην ανακοίνωση των κουρδικών αρχών.

«Δείχνοντας» τις ΗΠΑ, τον μεγάλο σύμμαχό τους, αλλά και τον ΟΗΕ, τη Ρωσία ή ακόμη την ΕΕ, στην ανακοίνωσή τους οι κουρδικές αρχές τούς επιρρίπτουν «όλη την ευθύνη» στην περίπτωση μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» στην περιοχή τους.

Η σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά του ISIS και κύρια κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, YPG, θεωρείται από την Άγκυρα τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Λευκός Οίκος πολλαπλασίασε επίσης τις τελευταίες ημέρες τις αντιφατικές του δηλώσεις: Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν απόσυρση των στρατευμάτων τους από ορισμένες μεθοριακές ζώνες που υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουν στόχο τουρκικής επίθεσης.

Ωστόσο, μετά την αγανάκτηση που προκάλεσε διεθνώς και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματός του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε μεταστροφή διαβεβαιώνοντας ότι δεν «εγκατέλειψε» τους Κούρδους.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες ενόψει μιας επιχείρησης».

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έγραψε παράλληλα στην Washington Post ότι Τούρκοι στρατιώτες θα «διασχίσουν εντός ολίγου τη συροτουρκική μεθόριο».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, το τουρκικό γενικό επιτελείο αναμένει να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη ζώνη.

Η Τουρκία σχεδιάζει αρχικά να πάρει τον έλεγχο μιας λωρίδας εδάφους στα σύνορα μήκους 120 χιλιομέτρων και πλάτους 30 χιλιομέτρων, από την πόλη Ταλ Αμπιάντ ως την Ρας αλ Αΐν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.