Header Ads

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν δύο μούμιες στην Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου είχε ταφεί ο Τουταγχαμών

Δύο μούμιες ανακαλύφθηκαν, μεταξύ άλλων, στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο- το κοιμητήριο όπου βρισκόταν ο τάφος του φαραώ Τουταγχαμών, καθώς και άλλων Αιγυπτίων βασιλέων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, τα ευρήματα αυτά ανακοινώθηκαν την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου. Πέρα από τις δύο μούμιες, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και αρκετά εργαστήρια, που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις ζωές των εργατών που κατασκεύασαν τα εντυπωσιακά κτίσματα της περιοχής.

Αν και δεν βρέθηκαν βασιλικοί τάφοι, οι νέες ανακαλύψεις αποκαλύπτουν αποθηκευτικούς χώρους για τον εξοπλισμό των εργατών, επιγραφές σχετικά με τις ζωές τους και ένα ασυνήθιστο αντικείμενο που οι εργάτες ίσως να χρησιμοποιούσαν για να μετακινούν έπιπλα.

Όπως προαναφέρθηκε, μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις ήταν ένα μεγάλο συγκρότημα εργαστηρίων που βρέθηκε στο δυτικό τμήμα της Κοιλάδας των Βασιλέων, κοντά στο Λούξορ. Σε αυτό βρίσκονταν εργαστήρια για τον χρωματισμό αγγείων, την κατασκευή επίπλων και τον καθαρισμό χρυσού, είπε ο Ζαχί Χαβάς, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, στη συνέντευξη Τύπου.

Κοντά στο συγκρότημα των εργαστηρίων αρχαιολόγοι βρήκαν έναν χώρο που ενδεχομένως να χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση αντικειμένων. Εκεί βρέθηκαν απομεινάρια κρεμμυδιών, σύκων, λινού, σκοινιών, και υλικών που χρησιμοποιούνταν για τη μουμιοποίηση. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα κομμάτι ξύλο μήκους 0,9 μέτρων που θυμίζει πιρούνι/ δίκρανο με δύο «δόντια». Πάνω του είναι γραμμένο «άρχοντας δύο χωρών». Αυτό το ασυνήθιστο αντικείμενο ίσως να χρησιμοποιείτο για την τοποθέτηση αντικειμένων σε τάφους, είπε ο Χαβάς.

 

 

Πιο κοντά αρχαιολόγοι βρήκαν τα απομεινάρια εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν για την παρασκευή ψωμιού και αγγείων και την αποθήκευση νερού. Ακόμη, βρέθηκαν δύο δαχτυλίδια, ένα εκ των οποίων με το όνομα του Αμενχοτέπ του Τρίτου (Αμένωφις ο Τρίτος), φαραώ ο τάφος του οποίου βρέθηκε στο δυτικό τμήμα της κοιλάδας, και άλλο ένα δαχτυλίδι που ενδέχεται να ανήκε σε βασίλισσα. Κατά τον Χαβάς ελπίζεται να βρεθούν και τάφοι μελών της οικογένειας του Αμενχοτέπ του Τρίτου, παππού του Τουταγχαμών.

Επιπρόσθετα, στο ανατολικό τμήμα της Κοιλάδας των Βασιλέων βρέθηκαν 10 επιγραφές γραμμένες πάνω σε πήλινα πλακίδια (όστρακα) κοντά στον τάφο του Ραμσή του Τρίτου. Η μετάφρασή τους είναι σε εξέλιξη, ωστόσο αρχαιολόγοι ήδη εκτιμούν πως τουλάχιστον μία από τις επιγραφές μιλά για τους εργάτες που δούλεψαν στον συγκεκριμένο χώρο.

Κοντά στον τάφο του Ραμσή του Έβδομου βρέθηκαν επίσης τα απομεινάρια από 40 μικρές καλύβες, ηλικίας περίπου 3.300 ετών, που στην ουσία ήταν χώροι αποθήκευσης για τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των τάφων.

Περισσότερες ανακαλύψεις έγιναν κοντά στον τάφο της φαραώ Χατσεπσούτ, και περιλαμβάνουν τα απομεινάρια από δύο μούμιες γυναικών, καθώς και αρκετά αγαλματίδια σάμπτι, που πιστευόταν ότι βοηθούσαν τους νεκρούς στη μεταθανάτια ζωή. Δεν είναι γνωστό σε ποιες ανήκαν οι μούμιες αυτές.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.