Header Ads

Εορδαία: Το Μουρίκι στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Poster_2

Ταξίδι στο ασπρόμαυρο φόντο του χθες  και της ζωής, με όλα όσα συνθέτουν την μικρογραφία μιάς εποχής και  συνέβησαν στο πρώτο μισο του προηγούμενου αιώνα στο Μουρίκι, επιχειρεί να αναδείξει η έκθεση παλαιάς  φωτογραφίας η οποία θα λειτουργήσει για τρείς ημέρες(30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου) στον πεζόδρομο της Β. Σοφίας στην Πτολεμαΐδα.

Πρόκειται για μία προσπάθεια, τουλάχιστον επτά ετών, του Εκπαιδευτικού του Γυμνασίου Αναρράχης – Εμπορίου Τάσου Αθανασιάδη που επίμονα ανέλαβε το έργο της συλλογής, διαπιστώνοντας στη συνέχεια ότι υπάρχει ανεκτίμητος θησαυρός με τους κατοίκους των τεσσάρων χωριών (Αναρράχη-Εμπόριο- Μηλοχώρι- Φούφας) να ανοίγουν τα σπίτια τους, στην αρχή δειλά, και στη συνέχεια με γενναιοδωρία, να εμπιστεύονται τις αναμνήσεις τους  και να του εξιστορούν το χρονικό της απεικόνισης.

Από τις 700 περίπου φωτογραφίες, η παλαιότερη χρονολογείται από το 1920 με στρατιώτες που συμμετείχαν στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας, η δεύτερη  του 1927 εμφανίζει το Δημοτικό Σχολείο Εμπορίου και η νεότερη έρχεται από το 1970, ενώ, στην έκθεση,  για πρακτικούς λόγους,  θα εκτεθούν μόνο οι 160. Πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια οκτώ Συλλόγων της Δυτικής Εορδαίας, στους οποίους, «κληροδοτείται» η ευθύνη της συγκέντρωσης όλων των  υπολοίπων φωτογραφιών της περιοχής και της αξιοποίησης τους.

Απώτερος στόχος του κ. Αθανασιάδη είναι η έκδοση φωτογραφικού λευκώματος. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή στις 18:30 ενώ η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.