Header Ads

Γ. Ζεμπιλιάδου: «Άμεση ανάκληση όλων των αδειοδοτικών αποφάσεων για το φωτοβολταϊκό Καλαμιάς»

fotovoltaika

Κατ’ αρχήν θετική, χαρακτηρίζει ο συνδυασμός του Περιφερειακού Συμβουλίου «Ελπίδα» την προφορική, πρόσθετη παρέμβαση της Περιφερειακή Αρχής, υπέρ των κατοίκων της Καλαμιάς, στη συζήτηση του αιτήματός τους στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης για την έκδοση Προσωρινής Διαταγής παύσης των εργασιών κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Ωστόσο σημειώνει ότι  η γενικότερη κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και αυτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθιστά την θέση των κατοίκων, αναφορικά με τα δικαιώματά τους, ιδιαίτερα δυσχερή, έναντι αυτών της εταιρείας.

Ο συνδυασμός «Ελπίδα» και η επικεφαλής του, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, προτείνουν, άμεση ανάκληση των αδειών που έχουν εκδοθεί (δύο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας), που μπορεί να γίνει συναινετικά, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων και με την θετική αποδοχή της και από την ενδιαφερόμενη εταιρεία, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί υποχρεωτική προϋπόθεση.

Τονίζει ότι υποχρεωτική προϋπόθεση πρέπει είναι μόνον μία: Η νομιμότητα των ενεργειών της διοίκησης και η τήρηση των περιβαλλοντικών προϋποθέσεων, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για την ανάπτυξη ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Ζεμπιλιάδου καλεί τον Περιφερειάρχη, να αναλάβει σχετική δημόσια πρωτοβουλία και σε διαβούλευση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να προβούν στην ανάκληση των Περιβαλλοντικών Αδειών που εξέδωσαν, σύμφωνα με το προηγούμενο των αδειών στην περιοχή «Μάνα Νερού».

Επίσης να ανακαλέσει κάθε άλλη σχετική άδεια ή θετική γνωμάτευση των υπηρεσιών της Περιφέρειας σχετικά με το επίμαχο έργο, δεδομένου ότι αυτές έρχονται σε αντίθεση, τόσο με την ομόφωνα αποφασισμένη και διακηρυγμένη γενική θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία αφορά στην αναστολή των αδειοδοτήσεων ΑΠΕ μέχρι την ψήφιση του Περιφερειακού Χωροταξικού, όσο και με την ειδική, αρνητική γνωμάτευσή του για το συγκεκριμένο έργο. Διαφορετικά, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο συνδυασμός του Περιφερειακού Συμβουλίου «Ελπίδα»  «η Περιφερειακή Αρχή απλώς θα δοξασθεί αυτοδιαψευδόμενη».

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.