Header Ads

Κοζάνη: Λαζαρίνες στην Αιανή και σε όλο τον Τσιαρτσιμπά

lazarines22

Τριήμερες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο αναβίωσης του εθίμου των Λαζαρίνων, θα πραγματοποιηθούν από σήμερα Παρασκευή 7.4.2023, μέχρι την Κυριακή των Βαΐων 9.4.2023, στην Αιανή.

Σήμερα Παρασκευή 7.4.2023, στις 19:00, στο πνευματικό κέντρο Αιανής, θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες: από την Ιστορική Εθνομουσιολόγο, Αθηνά Κατσανεβάκη με θέμα «Η ετεροφωνία στο τραγούδι της Πίνδου και η εξήγηση για την ομοφωνία των τραγουδιών της Αιανής» και από τον φιλόλογο, Γρηγόρη Κοντό, με θέμα «Το Τσιντσιρό της Αιανής: Μια ατελής φιλολογική ανάγνωση».

Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τη χορωδία του δήμου Λαυρίου. 

Το Σάββατο του Λαζάρου 8.4.2023, στις 16:00, οι μικρές Λαζαρίνες τραγουδούν και χορεύουν στις γειτονιές, στις 17:00, θα γίνει το «Πήδημα της Γάστρας» στην εκκλησία Κοιμησης της Θεοτόκου, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί ο τρανός χορός «Τσιντσιρό» από τις Λαζαρίνες όλων των ηλικιών, στην κεντρική πλατεία και στις 20:00, θα αναβιώσει το «Κονάκι» των Λαζαρίνων στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Την Κυριακή των Βαΐων 9.4.2023, στις 11:00 στην κεντρική πλατεία η χορωδία γυναικών του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου θα τραγουδήσει Βαϊάτικα τραγούδια, και στις 18:00, χορευτικά τμήματα πολιτιστικών συλλόγων θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς.

Το έθιμο των Λαζαρίνων, με τα ιδιαίτερα τοπικά στοιχεία, θα αναβιώσει το Σάββατο του Λαζάρου, 8.4.2023, σε πολλές τοπικές κοινότητες του δήμου Κοζάνης, στην περιοχή του «Τσιαρτσιμπά», όπως: στον Κρόκο, τη Λευκοπηγή, την Αγία Παρασκευή, την Άνω και την Κάτω Κώμη, την Καρυδίτσα, τον Κήπο, την Μεταμόρφωση και την Ροδιανή.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.