Header Ads

Κοζάνη: Πρωτομαγιά στην Ελίμεια γη

340758079_1420455925160933_9044407403705336111_n

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς στα χωριά της Αρχαίας Ελίμειας στον Δήμο Κοζάνης, διατηρείται αναλλοίωτος εδώ και χρόνια που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.

Πρόκειται για ένα από τα πατροπαράδοτα έθιμα, στα οποία οι γυναίκες πρωταγωνιστούν, υμνώντας με μοναδικό τρόπο την Άνοιξη, την φύση, τον έρωτα και τη ζωή, την πρώτη μέρα του Μάη.

Οι πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές, τα μοναδικά μαγιάτικα τραγούδια, ο μακρόσυρτος χορός, αποτελούν τα βασικά στοιχεία μιας τελετουργίας που συνδέουν το Πάσχα με τον μήνα των λουλουδιών. Ημέρα χαράς και αισιοδοξίας, ένας ύμνος στην αγάπη, τον έρωτα και την Άνοιξη για τις γυναίκες της Ελίμειας Γης που συνεχίζουν μία παράδοση ετών, την 1η του Μάη.

Μικρά κορίτσια και μεγαλύτερες γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές στολές θα «πιάσουν» το Μάη, θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν , σε ένα μοναδικό σκηνικό, γεμάτο από ήχους και χρώματα της παράδοσης και της φύσης. Στην Αιανή, την Λευκοπηγή την Αγία Παρασκευή την Ροδιανή στον Κρόκο την Πρωτομαγιά συνεχίζουν μια παράδοση ετών, που παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Με κάποιες μικρές παραλλαγές το έθιμο της Πρωτομαγιάς το συναντούμε και σ άλλες περιοχές, στην ΠΕ Κοζάνης.

Στον Κρόκο Κοζάνης, υποδέχονται τον Μάη με τον ξεχωριστό τρόπο, όπως το έθιμο απαιτεί . Οι γυναίκες του Κρόκου εκείνη την ημέρα ξυπνούν πολύ πρωί , στολίζονται όσο μπορούν καλύτερα με τα μαίσια ρούχα και όλα τους τα χρυσαφικά, φορούν επάνω τους λουλούδια, στολίζουν και τα γκιούμια τους και κατεβαίνουν στην περιοχή που ονομάζεται Λάκκος, θα χορέψουν, θα τραγουδήσουν και θα μοιράσουν κόκκινα αυγά και ρυζόγαλο, το παραδοσιακό γλυκό του Μάη, στους επισκέπτες.

Στην Λευκοπηγή Κοζάνης και φέτος πιστές στο ραντεβού με την παράδοση οι γυναίκες του χωριού την 1η του Μάη αχάραγα με τις λαμπάδες της Ανάστασης στα χέρια θα ξεχυθούν στους αγρούς μαζέψουν αγριολούλουδα, να φτιάξουν τα στεφάνια τους, να δεθούν με λυγαριές, να καταπιούν το καρυδάκι, να φάνε σκόρδο, για να έχουν υγεία, καλοζωία για όλη την χρονιά.

Το έθιμο επισφραγίζεται με χορό και τραγούδι στην κεντρική πλατεία του χωριού, με το ράντισμα από το τρεχούμενο νερό μεταξύ των γυναικών, πριν αποχωριστούν, δίνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά. Μάλιστα φέτος θα συμμετέχουν σε όλο το τελετουργικό του εθίμου της Πρωτομαγιάς και δυο πολιτιστικοί σύλλογοι που βρίσκονται στην περιοχή από την Αθήνα.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.