Header Ads

Κοζάνη: Γιορτάζουν στο χωριό Αγ. Χαράλαμπος τον Άγιο Ραφαήλ

Koz_raf

Σήμερα γιορτή των Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στον ομώνυμο ναό του εορτάζει στο χωριό Άγιος Χαράλαμπος του Δήμου Κοζάνης, αποτελεί το μεγαλύτερο θρησκευτικό γεγονός την τρίτη μέρα του Πάσχα.

Είναι ο δεύτερος ναός στην ηπειρωτική Ελλάδα, μετά από το ναό που βρίσκεται στην Μυτιλήνη. Ο ναός στον Άγιο Χαράλαμπο χτίστηκε το 1985 από πιστούς της περιοχής και σύμφωνα με τις παραδόσεις ο ιερέας πατήρ Αθανάσιος Γεωργιάδης, είδε τον Άγιο Ραφαήλ που εμφανίστηκε στον ίδιο και στην πρεσβυτέρα του και έτσι ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του Ναού.

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο παρευρίσκονται στην εορτή των Αγίων από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με το τέλος της θείας λειτουργίας θα προσφερθεί σούπα στους πιστούς, αυγό και τσουρέκι και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι αυγομαχίες.

Πρόκειται για τις πρώτες αυγομαχίες που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή που θα ολοκληρωθούν την ημέρα της Αναλήψεως του Κυρίου. Έθιμο των ποντίων που συμβολίζει την νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο.

Σήμερα επίσης τρίτη μέρα του Πάσχα στην Γαλατινή του Δήμου Βοΐου σήμερα αναβιώνει το έθιμο της Ρόκας και στην Μηλιά Κοζάνης το δίπλωμα του χορού, που λόγω των καιρικών συνθηκών αναβάλλεται.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.