Header Ads

Κοζάνη: Πιστοί στο έθιμο ψησίματος του οβελία ανήμερα της Πασχαλιάς

340109199_530527069248929_1775880221760111957_n

Πήραν φωτιά από νωρίς τα κάρβουνα για το ψήσιμο του οβελία, όπως το έθιμο απαιτεί σήμερα Πασχαλιά όπου οι αυλές των σπιτιών σε κάθε γειτονιά της ΠΕ Κοζάνης προετοιμάστηκε για την γιορτινή μέρα. “Μάστορας” ο ψήστης που γνωρίζει όλα τα μυστικά ψησίματος του οβελία, που θα πρωταγωνιστήσει στο Πασχαλινό τραπέζι.

Η ελληνική περιφέρεια ζωντανεύει και  γιορτάζει το Πάσχα στο χωριό, με τα παιδιά της, να επιστρέφουν στην γενέτειρα τους την μέρα της Λαμπρής. Τα χωριά γέμισαν από κόσμο και τα χαμόγελα περίσσεψαν κυρίως για τους ηλικιωμένους.

Τα Πασχαλινά τραπέζια θα στρωθούν όπου θα ανταμώσουν σήμερα οι οικογένειες με κάθε καλούδι, κόκκινα αυγά και τσουρέκια,  θα τσουγκρίσουν τα ποτήρια και θα ευχηθούν αγάπη και σφιχτές αγκαλιές για την μέρα της μεγαλύτερης γιορτής του Χριστιανισμού.

 Αυξημένη ήταν η κίνηση και στους χώρους εστίασης όπου ανέλαβαν το ψήσιμο του οβελία για κείνους που λόγω εργασίας, αλλά και καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν, οπότε και τον παρέλαβαν έτοιμο για το Πασχαλινό τους τραπέζι.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο καιρός βοήθησε αρκετά, προς στιγμήν, την σημερινή  μέρα που φέρνει κοντά στην φύση τους ανθρώπους και θέλει να γιορτάζουν όλοι μαζί την Πασχαλιά.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.